i serve nuff nang

Sunday, December 11, 2011

Angan Angan Kita~



Random

Bodoh
Kau ingat tak waktu kecik2 dulu
Kita main2 lumpur tengah padang
Aku baling lumpur kat muka ko, ko baling balik
Aku ingat lagi
Kita cekup budak sekolah agama petang
Kita ajar dia apa erti WWF

Weh
Dulu pernah kan terbayang nak jadi dwight yorke 
dan michael owen?
Mana ada, kita main kaki ayam
Kita tunjuk power pada awek2 yang balik sekolah petang
Time tu kita semua jujur

Jatuh Basikal. Banyak kali. Serius.

Sampai parut nya adalagi kat pinggang ni
Time tu jatuh sebab lumba basikal kan
WAktu kecik, cikgu tanya nak jadi apa
Semua nak jadi arkitek, jadi doktor
Paling retard pon nak jadi Polis dan Askar
Jarang ko cakap nak jadi setiausaha, boss besar
TAk pun kita cakap nak gaji tinggi.
Sebab time tu, kita fikir
Hidup ni nak tolong mak ayah kita, nak jaga keamanan
Time tu kita tak berfikir panjang.
Tapi itulah angan2 paling ikhlas

Bila membesar
Kau dah mula pandai pegang duit
Okay akidah kau pon perlu berduit
Tuhan itu adalah duit
Dengan jual nama tuhan pon dapat duit
Ko lupa da apa yang ko impikan
Nak bantu mak bapak ko waktu kecik dulukan?
Tapi aku ingat lagi
Aku masih belum lupa
Aku tahu kita masih rakyat, kita masih kecil
Jiwa aku masih kecil
JIwa besar, tapi pentingkan diri dan jubo ko 
Semata mata apa dapat?

Kau lupakan angan angan tu?
WAktu kita bakar bakar wat bbq,
Waktu kita main sukan rakyat, gasing layang
Sekarang ada lagi ke

Ada Satu hari
Jiran sebelah main gasing
TAk sangka 2011 nie ada orang main gasing 
Aku terharu, terkedu tersenyum
Fak,
Aku cuba main balik game pakuk nie
Tapi aku dah lupa cara dia.


P/s : tinggalkan dunia ini buat seketika.

Sekian
AnakMudaDiary

Monday, December 5, 2011

Surat Dari Bani Haiwan Dan Pokok



Kehadapan Saudara2 alam yang menghuni sekalian,

Saudara
Hari ini aku menconteng secebis surat ini buat kau. Untuk kau sampaikan kepada bani2 manusia sekian alam. AKu tuliskan surat ini kerana aku juga adalah makhluk tuhan, aku menulis surat ini supaya manusia sedar, bukan mereka sahaja yang hidup di atas muka bumi ini. Surat ini isinya mungkin hina, jika manusia berlaung dari Rakyat untuk Rakyat, maka aku  berlaung dari 'Hidupan untuk Hidupan'. Aku adalah moyang kepada bani yang kau pingirkan hormatmu kepada mereka ini, jadi sebelum aku kau tumbangkan dan menghadap ilahi, aku mahu surahkan suatu peringatan kepadamu.

Wahai Manusia
Jika aku pandai berpolitik, nescaya sudah hancurlah hujah2 kamu di muka bumi ini, Jika aku mampu menghayunkan ranting ini tepat kepada kepalamu ketika kau mencabuli kami, pasti kau kan tersedar akan kekejamanmu. Sedang kau mencabul kami, kami hanya berdiam kerana tak diberi kuderat sedemikian rupa. Cuba kau bayangkan, jika aku sebatang pokok mampu mencatas kembali manusia yang telah mencantas baniku di atas muka bumi ini, apa perasaan mu? Adakah kau gembira? tiada lagi towkay2 balak yang merampas kehidupan kami, tiada siapa berani menghalau gajah gajah hutan yang sememangnya penempatannya sejak azali di hutan ini.

Wahai Manusia
Kenapa begitu kejamnya kau kepada kami? Kau hari2 bersurah dengan kata2 tuhan dan bait2 hadith nabi, kau kata membela kucing itu satu yang baik, tapi kenapa kau pula meletakkan taraf yang rendah kepada kaum kami(Anjing Dan Khinzir), adakah surah2 dari tuhanmu supaya membogelkan kami? Mencabuli kami? Wahai manusia yang biadap, tidak sedarkah dosa kau terhadap kami, sedang kian kau tahu kami juga antara saksi2 yang akan menyaksikan kamu dihari penentuan bersama Tuhanmu nanti?

Wahai Manusia
Tak nampakkah hukuman2 setelah kau mencabuli kami? Tanah Runtuh disana sini, hakisan tanah, paras air laut meningkat, air yang kotor, namun kau masih bersenggama dengan kelakuan mu, kau masih bersifat politeriat dan menghukum kami atas kegagalan mu diatas muka bumi? Kami tidak bermata, tidak bertelinga, tidak mampu pula berkata2, tetapi apabila kau terlanggar bani batu dimuka bumi, kau berbisik 'bodohlah batu nie', kemana akalmu? Kemana surah2 tuhan yang kau laungkan? Wahai manusia, jika aku mampu berkata, aku juga akan menuntut hak keatas tanah2 yang kau rampas dari bangsa kami, tanah ini tanah tradisi, dan sesungguhnya kau telah mencabuli budaya dan tradisi kami

Wahai Bani
Saban hari aku semakin menerima kebiadapan kau terhadap bani kami, sesungguhnya kami lah lilin yang membakar diri sendiri untuk kamu semua biarpun kamu tidak tahu erti syukur. Dalam penerimaan kami terhadap kebiadapan mu, kami juga malu apabila kau menggunakan kami untuk menindas banimu sendiri. Kau menjaja kami dengan nilai yang tinggi sedang kami mampu untuk memberi khidmat tanpa mengharapkan sedikit pun bayaran darimu. Tidak malukah kau manusia sekalian? mengambil penempatan kami? menggunakan tanah2 yang dulunya geran itu di atas nama umat didalam bani kami?

Sekalian Manusia
Bertaubatlah,
Sebelum aku juga menggunakan surah2 tuhan untuk menakutkan mu, sebelum ranting2 ini diberi nadi untuk melibas kebiadapan mu. Sebelum kami tandus dimuka bumi dan saat itu kau akan merayu akan kembalinya kami. Sebelum ekosistem bumi ini rosak, sebelum habitat kamu pula kami kerjakan, sebelum gading2 gajah yang kau curi, sebelum kulit2 kami yang kau hiris,  digantikan dengan gigi taringmu yang bersalut emas, sebelum kulitmu menjadi bahan lapik untuk melindungi kami sebelum batu yang kau sepak dahulu memacu laju kearah dahimu. Supaya kau sedar, pentingnya dimuka bumi kurniaan tuhan yang kau selalu surahkan ini, kita hidup adalah untuk saling menghormati, hidup untuk bersyukur dan bukannya menjadi free loader.

P/s : Suara Alam yang kian Mati

AnakMudaDiary

Saturday, December 3, 2011

Romantik itu 'hubungan ranjang' Kah?



Tulisan ke berapa tah, gua harap betul2 satu hari nanti gua boleh jadi penulis yang baik. Penulis yang jujur dalam setiap tulisan yang bukan mencarut poyo berbahasa ibunda mengikut kamus dewan bahasa sahaja yang lebih  banyak berlakon dan menipuh. 


Bagi gua, penulis, penyair, penyajak yang baik akan keluarkan kata2 kasar, ya kata2 yang dalam keadaan marah. Dalam keadaan marah tanpa sedar kau akan terlepas cakap juga kerana di saat itu tahap kejujuran lu berada ditahap 200% dan hampir2 out of control. So, kepada yang selalu cakap tak suka laki panas baran, kadang2 itu lelaki paling jujur, kamu tak suka orang menipukan? SO, berhati2 dengan ayat manis bungaan kami. Tak semua tepat.
Paling kurang pun, mungkin korang akan cakap, 'takpalah, saya lagi suka laki menipu'.





Romantik. Rasa gua ini bukan perkataan dari bahasa melayu, tapi ini adalah pengaruh barat. Bila cakap romantik, otomatik dalam kepala otak jua akan terngiau Rumie dan Julie versi melayu, Romeo dan Juliet versi barat illuminati. Pergi mam lah iluminati ke melayu ke hape, hidup kau ni boleh aman ke tanpa kasih sayang?

 Romantik boleh jadi scene :

Leornado Di caprio lukis gambar kate winslet dalam cite TITANIC
Ciuman adore dalam cite Twilight Breaking Dawn.
Pornografi juga mungkin dianggap Suatu yang Romantik.Kah kah kah



Kasihannya bani melayu hari ini apabila disebut akan romantis, ia adalah kisah sex. Apabila lelaki berkata
'jadilah romantis sket', actually he mean sexuality needs. Pegang2 cium2 hug2. Bagi mani melayu, romantik itu adalah 'sayang tolong bukakan baju abam'. Fak.


Pada pendapat gua, romantik adalah penyempurnaan nafkah batin kau pada seseorang yang kau kasihi. Tapi bukan kisah sex malam2 minum kopi janda tongkat ali tutup lampu ,

'saya ada kat bilik bang'
1. Bila sebut batin2, ko ingat apa? Tok batin penguat?
Tapi bagi gua romantik ni memenuhi kehendak dia. Memenuhi kebutuhannya. Batin itu adalah kehendak hati. memenuhi kehendak dan menggembirakan. Tak semestinya dengan sex kamasutra dan 69 akan menggembirakan pasangan kau 24/7.
Beginilah saya terangkan dari segi bahasa. Batin dikaitkan dengan perasaan hati, jiwa dan semangat seseorang. Mengatakan batin adalah mengenai anu dan apam adalah suatu yang sangat karut bin marut.

Dan bagi gua, nafkah batin yang paling baik ialah 'memahami dan menghormati kehendak pasangan'.
Tapi dalam kepala bana kita, berkahwin, nikah itu hanyalah untuk berentot entot. @ menghalalkan yang haram sahaja.Ceh.

Jika kau dapat bini yang ala ala atheist pon hormatkan dia, dia juga manusia yang dikurnia akal untuk berfikir.

Kadang2 betul jugak orang perempuan melayu ni suka lari ikut bangla, serius, sebab dalam jiwa bangla nie ada sifat 'saya kadang2 tak kenal erti malu'. Bangla boleh datang dan jalan berpimpin tangan sesama mereka laki dan laki, dan korang malaysia sibuk maki hamun diorang buat macam tu. Tapi bagi aku tu lah yang perempuan malaysia suka. 
Kau boleh kira waktu korang pergi jalan kat central market, chowkit tgok anakmuda2 yang baru bertaraf kapel sibuk berpegang tangan. Yang nampak macam dah kahwin? jalan renggang, yap memang ada dapat kekalkan romantis dari saat kapel sampai ke alam kahwin, tapi berapa banyak?

Berjalan berjauhan itu lambang kekacauan dan kedinginan, so, rasa gua tak salah untuk tengok semua pasangan berjalan pimpin tangan untuk mensimbolikkan kasih sayang. Itu juga sangat romantik.

Romantik dalam berkasih sayang jangan dikepala banakan
Kasih Sayang jangan dikepala banakan
Kepala banakan orang yang dengki orang berkasih sayang
Kepala banakan perasaan benci kamu


Love Cures people, both the ones who give it and the ones who receive it.


P/s : Spread love, No Hate ~ Jarex

AnakMudaDiary

Wednesday, November 30, 2011

Surat Terbuka Buat Parti Yang Bersidang

Assalamualaikum w.b.t

Surat ini adalah surah yang ikhlas dari jiwa seorang rakyat. Rakyat marhein yang tiada ingin sedikit pon menjadi Yang amat berhormat, rakyat yang tiada kepentingan dalam kerajaan dan pembangkang. Rakyat yang tak dibayar untuk memuji atau mengherdik mana2 parti. Surat ini surat bebas. Bukan sebebas Zulkifli Nordin dan Panglima Perang Ibrahim Ali, Yang tiada syarikat Rm2 seperti YB Zahrain yang ingin dapatkan projek padang Golf. Ketahuilah Saya boleh menulis panjang memuji muja anda semua dan memohon 'upah'.

Andai Ada lembu diladang
Ajari ia menginap di pangsapuri
Wahai Yb yang suka mengangkang
Bukalah telinga hadamlah isi


Surat ini sekadar untuk membawa pendapat sahaja. Harap ada para YB dan perwakilan yang dapat pengajaran dan menambil perhatian dari isi kandunganya.

Ketahuilah para YB sekalian, saya adalah peserta Bersih 2.0, saya bukan menyertainya kerana ade sosok besar seperti Anwar Ibrahim atau Sheikh Altantawi(Bukan Nama Sebenar). Saya bukan menyertai Bersih kerana tidak mahu Anwar Ibrahim dipenjarakan. Tapi saya menyertainya kerana saya dalam proses belajar, saya dalam proses mengenali masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa. Dan terbukti dalam demo tersebut sememangnya kita sangat berbilang bangsa dan ugama.

Saudara Yb,
1. Janganlah lagi memperalatkan kami dengan perasaan benci. Kami bukan berlari menyokong Pakatan Rakyat kerana benci Barisan Nasional. Sedarlah, kami hanya perlukan satu kerajaan yang lebih baik. Kerajaan yang menyemaikan kasih sayang, saya setuju dengan kata abam Mat Sabu, kita bukan nak ganti kerajaan dengan niat untuk 'membalas dendam'. Tapi mengenai , who can serve better?Kerajaan yang bukan dibina atas dasar membenci


Bersongkok tinggi menculah atapi
Pemimpin berucap, sorakan bodek diberi
Sedarlah YB yang boyot boyoti
Gelagat kamu, menggelikan hati


2. Wahai YB yang baru berjinak dalam kegiatan mahu menjadi yb, mahu mendapat tempat dalam parti. Sedarlah, cara anda membodek Anwar Ibrahim, Muhyidin dan Najib Razak sememangnya amat menjijikkan. Ada yang berderau hero mahu pecah penjara demi pemimpin tertinggi, ada juga yang membuat cabaran diumumkan PM melayu sampai bila2. Ini semua ayat2 bodek dengan harapan semoga dapat naik ke satu level yang lebih tinggi dengan lebih cepat. Jangan menyemarakkan benci dikalangan rakyat, serulah kasih sayang, serulah rakyat yang berbilang bangsa ini bersatu. Kenapa kadang saya rasa anda semua bertindak dengan dungu?


Pisang Emas dibawa berlayar
Buah keranji di atas perahu
Kenapa kami dipaksa berlayar
Sedangkan rasa kami, engkau tak tahu



3.Wahai para perwakilan, sedang kamu rasa rakyat boleh hadap paparan TV3 mengenai perbahasan dan cerita molek kamu, kamu juga telah menutup ruang saya mahu menonton cerita Cinta Elisya. Adakah saya akan berubah pandangan andai mereka menayangkan Persidangan PAS, PKR atau DAP? Jawapannya TIDAK! Ini kerana itu adalah persidangan parti kamu, bukan persidangan mana2 badan atau pon kerajaan. Kami sudah jelik samoa itu.Yang perlu ditayangkan dalah sidang parlimen, perbentangan bajet, secara live and full, bukan mendengar anda bercerita, berperribahasa, bernyanyi, semua itu tidak membawa harapan kepada kami.


Gendang gendut tali kecapi
Berperut boyot mengukir janji
Baju Diselampang disana sini
Umpama pahlawan Gagah sejati.

4. Wahai Yb yang rata ratanya bangga dengan kostum dan baju batik kamu. Di saat kamu pakai baju itu, berucap ucip, terkemut2 diatas pentas, sedarkah ada kami ini yang dalam kesempitan dan kesusahan? Sedarkah para Yb yang ada yang murka dengan pakaian kamu yang hebat dan 'gah' itu?Kamu mula menjadikan budaya kapitalis itu sebagai akidah kamu.


Dagang pak malau dagang berhias
Mencari kuasa bertatah berhias
Bertitah kamu tanpa berkias
Malulah pada Maha Pembalas.


5. Yb sekalian, semakin hari, perjuangan kamu ibarat hanya menjaga periuk nasi kamu sendiri. Saya sudah jemu dengan perangai kamu yang suka 'merekrut tuhan' dalam setiap kata kamu itu. PKR akan membawa tuhanya tersendiri, UMNO juga membawa ayat tuhannya sendiri. Tidakkah kamu malu, sedang tuhan tidak mengutus surah khusus pon menyebut nama kamu semua. Ternyata, kamu ini juga ada dari kalangan orang yang tamak. Tidak cukup harta kami anda rembati, kini ayat tuhan juga kamu boloti.
P/s : Mohon Bertaubat

Yang ikhlas dan menyayangi
Sekian
AnakMudaDiary.




Tuesday, November 29, 2011

Faham Dalam



Dulu kau pernah ada seorang kawan
Dalam susah dia kau cuba membantu
Dalam tangisan dia kau mahu dia bertenang
Dalam huduh dia, kau tahu dia cantik
Dalam kasar dia, kau nampak lembutnya
Dalam gelak dia, kau tahu lakonan tangisannya
Dalam baitnya, kau tahu kiasannya
Dalam dia meratapi, kau tahu dia perlukan satu pujukan

Dalam kau susah, dia juga membantu
Memberi gelak tawa membuat kau lupa kau tengah meratap
Dalam kau gembira, dia tempat kau berkongsi
Dalam kau bersedih, dia teman menemani
Sama sama berkias bahasa
Sama merendah diri dan menyatakan kiasan
berkisar kesediaan diri

Dalam itu
Kita terlupa sesuatu
Hukum 'Perbezaan'
Hukum yang tidak berlaku adil
Hukum yang dipegang menyatakan
'Perkelahian akan membawa kedinginan'
Berbeza pendapat, itu tanda perpecahan
Ya, kata itu membunuh.
Ya, tulisan itu menghunus
Coretan ini menmpelak
Luahan ini merindui
Dan segala tulisan aku dan kau
Sememangnya membunuh kau kan?

Kau harus tahu
Tiada orang suka bila kau berlaku jujur
Kau harus sedar
Setiap orang memerlukan ruang dan waktu untuk mengubat
Kau perlu sedar
tak semua yang dikiaskan itu adalah akan menjadi
ia bahkan adalah tragedi
Seperti yang termaktub hari ini
Ya. Kau terfaktab.
Tapi itu bukan judul yang kukuh
Itu bukan pegangan yang utuh
Untuk kau melahirkan rasa benci

Balaslah ia dengan kasih, taburkan panji sayang
Jangan tambah lagi nilai kebencian di atas muka bumi ini.
Biarkan mereka yang lain membenci
Kita tetap bersama, bersemadi
Kau dan aku, akan terus meniti
menempuhi liku liku ini
Aku tahu kau benci aku
Kau bencikan kehadiran aku

Tapi tahukah kau
Yang menulis ini 
kau atau aku?
Setiap kali kau nafikan kehadiran aku
Setiap kali itu juga kau akan perlukan aku
Kau hanya ada aku. Kau tak sedarkah?
Aku akan terus membuat kau membenci diri
Itu panji aku lahir diimaginasi kau ini.

Supaya kau sedar, aku akan menakhluki
dan 
kau akan mati.

Hidup Gua


Dalam hidup ini gua dah jalani banyak fasa

dari sorang yang lurus bendol kepada

seseorang yang mencari diri sendiri
Dari situ gua jadi lebih open
Lebih liberal dalam setiap berbahasa
Dari seseorang pak turut
kepada pak karut mencarut


Gua juga nampak
Lu orang berubah
Dari seorang yang mandom, jadi seorang yang penuh keyakinan
Dari bemuka bebal, jadi seorang yang muka dah tiada tebal
Dari seorang pemalu, jadi kaki sapu

Dari seorang bawal kepada seorang kaki pusing
Dari seorang lost confident, kini begitu gah
Dari seorang pemalu, kepada seorang yang harapkan 'like'
gambar yang anda upload difb
Dari seorang yang berahsia, hari ni lu orang
akan cerita semuanya dengan word status dan 'tweet'


Masalah gua?
Tiada masalah

Tapi inilah hidup. Tiada ketetapan selagi anda kaki mengikut trend dan pak angguk
Prinsip yang paling kekal pun ialah prinsip 'pak angguk'.
Lalu siapa yang mampu kata
Dia mempunyai pendirian yang kekal?


P/S : Benar, Falsafah ini datang dari hidup mereka
yang hidup dalam fasa fasa seorang sampah.


AnakMudaDiary

Monday, November 28, 2011

Puisi Lorong Sepi

Meratapi Sunyi
Ia sebenarnya memamah diri
Yah, orang akan panggil kau
Seorang yang Pengalah
Namun lorong ini adalah tempat mu

atas kelayakanmu

Menangisi Sunyi

Tidurlah dan terus tidur
Agar semuanya berlalu
Supaya tiada lagi yang dikenangi
Tiada Lagi yang diratapi
Supaya hidup dalam mimpi





Meniduri Sunyi
Tiada had

Tiada batasan
Tiada sempadan
Mimpi itu menjadi rutin
Mimpi itu akan mengukir senyuman
Perlambangan kepada apa kau dambai
Itulah senjatamu
Itulah kehebatanmu
Di lorong sunyi


Tidurlah, hunuskan senjata itu
Sunyi ini akan berlalu dan pergi
Namun sering juga aku bertanya
Kenapa ia selalu di hati
Kenapa sunyi ini seolah mencintai diri?



AnakMudaDiary

Sunday, November 27, 2011

Cerita Bola : Tipikal Penyokong Bola Sepak



Hail me, i'am back.
Bola sepak kini menjadi tajuk utama orang malaysia. Ada yang baru mahu belajar minat, ada yang minat sekadar trend, ada yang baru tengok final sekali dah berkobar cakap'aku mulai hari ini peminat setia bola Malaysia, bila tengok Malaysia kalah lawan Syria, Malaysia suck. You know what? Fak Hippies.

Antara pisang panasnya adalah fakri. FAKRI? Si botak yang duk bangku simpanan negeri simpanan N9 dapat main Malaysia. itu hebatkah? Jangan persoalkan orang mengutuk Fakri sebab dia dapat jaring goal bawak malaysia ke Final, bila final lawan garudog kau sendiri boleh nilai kalau ada 11 pemain macam Fakri, apa kau akan rasa?takkan tak pernah demand bila nak tengok Harimau masuk World Cup?

Anyway, leave Fakri dengan Ong Kim Swee. Lets talk about u fans.

Gua bukanlah nak troll lu orang senang2 konon gua ni malaikat simpang 88 semua gua rasa gua betol. Tapi please be aware and be fair bila Harimau Muda kalah atau menang, don;t u get it?
'Bila kalah tak dapat nak sokong, sila jangan bersorak apabila menang'


The negative side of football. The negative side of our society. People sometimes go to football and bring to it the negative aspects of our society.
Jose Mourinho


Apa yang Jose Mourinho cakap adalah super rite. Nak bak lagi di negeri alam nusantara yang penuh dengan budaya mulaya dan super sopan macam malaysia dan indonesia. Faggot fan, butthurt fan, unrespect rival fans, unrespect of football art, caci maki fans itu semua perkara biasa. Itu yang tercipta fans yang bakar stadium, bakar kaunter, main mercun dalam stadium, main vuvuzela, sebab semua rasa mulia dan nak sokong team mereka bila menang sahaja.

Malaysia dan Indonesia ini akan selalu menjdi El Clasico match macam Real Madrid lawan Barca, walaupun tarafnya masih rendah, tapi permusuhan antara fans nya sangat ampuh. Pengaruh illuminati. Mungkin?
Tapi pelik juga dengan sejarah dingin antara Mexico dan Amerika Syarikat, they still can be chill in stadium counting the best from their team? faham tak? Berdoa dan bertapa dengan tenang sampai wisel penamat.

Dalam perlawanan bola, mengharapkan team kau selalu menang tak da kalah adalah suatu perkara bodoh yang tak berkekalan.Bukan sebab adat lah kalah ke menang, tapi ini kerana setiap pasukan boleh poses skill dan corak main yang berbeza setiap masa. Either perform atau tak. Mengatakan Malaysia menang piala ASEAN so dah setaraf dengan Man.united atau chelsea adalah super lagenda  punya cerita. Dengan ranking FIFA yang tak berubah, then what we need to be proud of? sebab kalahkan garudog yang banyak menganjing Malaysia? Itu bukan kepuasan menyokong, itu dendam.Dendam lahir dari benci dan marah. Positif kah?

After all, is football a game or a religion?
Howard Cosell


Menyokong suatu pasukan bagi aku adalah mengharapkan pasukan itu dapat buat persembahan yang baik, bukan mengharapkan menang tanpa kalah atau seri buta buta. Macam Chelsea kalah lawan QPR, tapi Chelsea still did well dalam main 10 orang itu walaupun abam torres kini aku rasa sama seperti abam fakri. Chelsea boleh control game dalam main 10 orang lawan 11 QPR MAS Malaysia. then kau akan tahu kenapa penyokong Arsenal dan Liverpool kelihatan seperti iman yang banyak dengan tahap kesabaran yang tinggi sebab permainan mereka selalu cantik. Itu fakta.

Berderau2 pon sokong harimau muda, apa guna tak tau Baddrol tak layak main untuk Olympic lagi? Apa guna tak tau Fakri itu kaki bangku simpanan di n9 sahaja. Dan the best thing is, ada siap bertanya, mana safee sali waktu lawan Syria?

Dalam Malaysia menang piala Asia Tenggara, terlupa jugak Malaysia kalah lawan India itu adalah lebih penting. Yang mana kalau menang lawan India lagi important banding piala Asia sebab boleh ubah ranking FIFA dan barulah Fakri layak berganding dengan abam tores.

Abam bukan apa, tapi abam dah penat maki maki FAM orang besar FAM dan sultan bola, diorang nie pon entah ada ke tweeter ke facebook ke nak baca nasihat dan cercaan abam. Tapi untuk mengutuk pasukan kebangsaan abam rasa sampai bila pon pasukan malaysia abam akan menjadi apam. Bila sedap di makan, bila rasa teruk, dipanggil apam.


P/s :Sila jangan beli vuvuzuela lagi yang memekak kerana mengikut teory propaganda illuminati vuvuzela jika ditiup beramai2 akan mempercepatkan kelahiran dajjal. Kerana bunyinya bunyi yang aneh diakhir zaman ini. -Penglipur Lara

Sekian
AnakMudaDiary

Saturday, November 26, 2011

Muharram Wishes : Bloody Bloody

Then The times come
Where courage and spirit of Rasulullah comes
He Walk the Talk, seriously
But me?
'Just talk and never walk'
Do i deserve to make a wish at this
Early Muharram?


Kind of typical
People wish for better life
But i think it is worth if i do wish
For a better and stable community
People do respect a God creatures
People do Respect the human rights
People do Love so much.
Is that hard?

'Bloody Bloody'
Give the harmonies some space of breathing
Let the world rest
Let us sleep earlier, be happier
Lets love,cinta,sayang, plays their roles
Stop negative taught and conducts over others
Stop DISCRIMINATIION.

'Bloody Bloody'
13 May?
Its not because them or you were just too stupid
We just been caught in the middle
of greedy people
Who are rich and wanna be richers
Who always spread the satan of racism
Who will keep out the light of human
As far as i know
Racism really effect
For those who want to does an
Evolution.

'Bloody bloody'
Lets us spread this message
We are concern on harmonies society
We are not living in this world for power
We are not for words 'ketuanan'
Because we are the creatures.
And our backboned can only be strong by 
'The Angel of Love'

'Bloody Bloody'
We are all the from the same red blood
Don't u feel our creators also would be the same?


P/s : Message of Unity

AnakMudaDiary

Thursday, November 24, 2011

Tipikal 'Si orang Baik untuk Orang yang Baik'

Hail me, i'm back

ini tulisan ringkas, yang disurahkan dari perbualan

Untuk bersyair mengenai cinta si baik hanya untuk yang baik sahaja?

Tipikalnya :
Adakah si ustazah itu hanya untuk ustaz sahaja?
Adakah si berkopiah hanya untuk yang bertudung litup sahaja?
Adakah Imam Muda hanya untuk ustazah pilihan?

Kenapa begitu tipikal?

Salahkah seorang penagih dadah damba cinta penyajak Al Quran?
Salahkah Karl Marx followers meminati peminat Siti Aishah Humaira?
Salahkah seorang seorang punk menyukai si ustazah muda?
Salahkah Penyair puis Plato meminati Pendakwah hadith?

Kenapa Begitu tipikal?
Kenapa Cinta dan Sayang dihukum dengan ukuran begitu?











P/s : Sungguh dunia ini sedang menghukum mereka yang mendambakan kasih bersemai - ASAZ

Saturday, October 29, 2011

Semua Orang nak ' Happy Ending kan '?

 
 
 
Assalamualaikum
Kebanyakan kita lagi suka bila seorang putri memberi ciuman kepada katak, then the katak must a fantastic charming world needs hero then kawen2 goes bahagia selamanya. Tapi kenapa kita tak pernah terimpi bila puteri tu cium katak tu, then putri akan jadi katak dan mereka hidup bahagia sambil ber 'ong ong' walaupun hujan yang dipanggil tu tak pernah turun? 
Dan aku rasa ini sama bila
1.Ibrahim ali yang juga bekas ahli umno dulu bertanding untuk pas kat kelantan pada 2008 dan menang pilihanraya. Rasanya tak da lagi gelaran katak waktu tu untuk ibrahim ali dan pas tak pernah panggil dia katak. Ibarat macam ibrahim ali terus jadi hero pejuang yang sejati. Tapi bila Ibrahim ali keluar pas dan pro BN lalu meyokong perkasa,  its comes to ibrahim katak ibrahim katak. Padahal sesiapa yang lompat parti yang pecah mandat rakyat ni semua aku boleh konsider sebagai katak.
Ingat lagi tak dulu anwar ibrahim pernah kata ada 30 MPs BN akan lompat dan akan tubuh kerajaan baru. Kenapa tak da sorang panggil 30 orang ni bakal jadi katak? turn themself into katak? so you can see, Pakatan hanya mahukan hepy ending. Ini root masalahnya, bila mahukan hepy ending je, demokrasi dan kebebasan akan hilang dan end up with parties turn macam curret government parties and thats sucks.
2. Kau dipinang oleh lelaki kaya atau perempuan duit berkepuk celah dada. kau berharap bila sikaya tu cium pp kau dan kau akan turn kepada kaya also. Bila Dato' cium gadis biasa, gadis biasa akan mengharap untuk jadi Datin. Dan ini cukup biadap. Tapi itu jugak lah happy ending yang kita selalu impikan kan? 

3. Bila kau dengan kekasih kau, kau sangat puji lambung macam Elya ngan apek, Pelbagai cerita buat sebar semua tunjukkan kebahagiaan Kalau apek penjaga goal laki team bola kebangsaan then kau akan berharap gak kau akan jadi penjaga goal bola sepak kebangsaan perempuan at list. Tapi tengok bila dah break up, kau akan sumpah fak dia seumur hidup kau, Kan akan rekrut tuhan dalam setiap kata2 kau walhal waktu kapel 'tuhan dah jodoh' bila putus 'tuhan temukan kita dengan orang yang salah'. Tak boleh ke ending nya akan sentiasa jadi perkara gembira untuk kau?

4. Mind me, ini lah mentaliti problem. Bagi aku cinta agung bukan nya kau harapkan hug n kisses dari si romantik, kau akan jadi romantik, bukan nya bila kau cium orang miskin, dia akan jadi kaya macam kau. Cinta ini redha dan menerima seadanya. Pardon, happy ending bukan sesuatu yang kau boleh bayangkan, lagi best kalau happy ending nie sesuatu yang jadi pon, ia tetap happy ending. Itu point terpenting bagi happy ending ini.

5. Happy ending serius akan merosakkan kehidupan. Mengharap keagungan happy ending nie bukan sesuatu yang baik pada aku, its subjektif, dan subjektif akan jadi jawapan yang baik bila kau dapat jawab dengan jawapan yang logic dan diterima akal. At list, happy ending ni jugak akan buat kau hanya ingat tuhan bila happy ending tu tak dapat dicapai. Dan bagi aku, tuhan ini bukan ada waktu kita susah sahaja. Happy ending ni jugak akan buat kau jadi makhluk yang suka salah kan orang lain  tanpa muhasabah diri sendiri.

p/s :Best sentence to describe happy ending? 'Just Move On'

Sekian
AnakMudaDiary @ Ahmad Shazwan Abdul Aziz

Thursday, October 27, 2011

Ringkasan Isu : FAM : HIMPUN : AUDIT 2010 : AZIZ BARI ; U : Anti Yahudi

Assalamualaikum w.b.t


Wokeh, let go on again, berita hot kat malaysia :
1.FAM naik harga tiket untuk final Newcastle lawan Norwich City ke RM50
2.Himpunan yang tak berapa nak himpun
3.Laporan Audit 2010
4.Aziz Bari 
5.Ingat masuk u perfect?
6.Pesanan Buat anti yahudi, anti kafirun

Ini minggu yang agak boring bagi aku, masuk keluar ofis bertie melaksanakan tanggungjawab sambil chatting dan berskype gosip. Anyway kerja mesti mau jalan meh. Bayar setimpal ke tak itu semua cerita ke 68, tapi bila ada orang bagi kepercayaan, kenalah laksanakan sebaiknya, bukan pung pang punga pang aja. Aactually bulan 10 tahun 2011 ni memang banyak cipta sejarah dalam Malaysia. Dari padang bola sepak, ke medan politik ke tanah merah demokrasi yang akan jadi tanah kubur.


1.FAM? Aku seriusly tak tau kenapa guna bahasa inggerisnya. Gua rasa berderau derau banyak pejuang Melayu kat malaysia nie, bangga orang luar leh cakap melayu, tapi labon2 pung pang pung ppang guna bahasa inggeris gak. Precint, FAM, MACC, transformasi. Bahasa cedok, tapi nak tunjuk konon bahasa unggul. sudah, jangan menipu tertipu lagi, tak dapat terima ke kau hidup dalam dunia asalnya bersaudara?
FAM sungguh damn
1. Ingat bayar RM50 nie dapat tengok perlawanan setaraf Man.city lawan Man.u ke?
2. Bayar RM 50,duit tu pergi mana? gua tengok stadium shah alam tu macam tu gak, berlopak lubang, tak da pembaik pulih tambah maju. Dulu naik tiket semua,tapi pernah taraf bola sepak malaysia naik?
3.Subsidi terengganu? ya dalam jangka masa pendek ni orang boleh bersyukur la, tapi dalam masa panjang macam mana?? FAM akan tengok benda ini suatu yang bagus lalu dikekalkan tiket. Subsidi? sampai bila boleh supp0rt baki RM25 tu?  atlast, percaya aku, harga tiket akan kekal macam tu gak, bola sepak malaysia pulak? mugkin kene buat dasar ketuanan melayu bola sepak supaya lebih hebat. Ceh
4.Please get out dari pertubuhan bola malaysia la wahai si tukang karut dan sultan bola. Duk kat atas reti cerita duit je lah buat untung sana sini, alih2 bumbung stadium retak dan runtuh jugak. Cet.


2. Himpun dan perhimpunan
To all those yang maki gua pergi bersih 2.0 dulu cakap gua nie pengikut kapir ambiga ke apa, tapi hari ni tak pergi pulak himpun. Go back and tarik bulu ketiak dan bulu hidung supaya aku tak kenal korang lagi, cakap berderau2 hina bersih 2.0, ni perhimpunan islam bukan pergi pun. Ceh.

1 soalan : korang pernah baca tak ada 3000 pertubuhan NGO yang menyokong himpun ini dan sebagainya. Tapi yang datang tu tak sampai 6000 pon, let say, setiap pertubuhan ada presiden dengan naib presiden, kalau 3000 yang menyokong ni anta naib presiden dengan presiden pun da cukup untuk capai 6000 nie. Tu belum cerita yang organisasi ada sampai 10 orang? kalau 3000 ni antar 10 orang setiap wakil pertubuhan? mau 30,000. SO now? 

2.Anyway, aku tak taulah sejak bila sampai ada 2 3 ribu pertubahan islam ke melayu kat malaysia nie?
Macam ibrahim ali kata : ahli ada 300,000, tapi mana p? 


3. Laporan Audit 2010

1.Yes, come to this, this my favourite start over from presentation gua pada tahun 2009. MARA EPF dan macam2 badan lagi. Binocular beli bape puluh ribu sebijik? EPF? bagi pinjaman nak 50 juta tapi tak da dokumentasi yang lengkap? So then? Cite labon2 petronas nak rugi so kena naikkan harga minyak. FAk. Pergi tengok berapa banyak petronas untung dalam tu? Kalau tak nampak,hantuk kepala ke dinding.
 

2.Budaya mark-up nie masih berleluasa. Orang malaysia ni tak da kerja lain ke selain MArk up dan bodek? Tak pun bodek ini memang suatu gaya hidup untuk terus bernyawa? Korang duk kesah orang murtad, kesah orang zina minum arak, benda nie yang boleh bawak pada keburukan ni tak da orang nak pedulik plak eh? KDEB pon apa khabar? dah rugi2 pon sebuk nak bagi bonus lagi ke?


4. Aziz Bari.
1.Mana kau pergi waktu 1998? mana kau pergi waktu 2004? mana kau pergi waktu tu, kenapa hari ni kau baru sahaja mula bercakap? baru mula melawan, aku hargai keberanianmua, tapi aku mempersoalkan sedikit sahaja, jangan lah melenting,ini soalan ikhlas dari rakyat marhein yang ingin tahu,

2.aku tidak suka juga mereka menggantungmu, tapi tahukan kau aku bersorak gembira bila kau kena gantung? itu tanda kau bukan kang kong, itu tanda kau bukan profsor bodek kerajaan untuk dapat royalti dari penerbitan tulisan, tapi aku juga takut kalau kau jadi sawi pakatan rakyat pulak nanti.
 

3. Mengenai sultan. Serius aku tak suka free loader.


5.Universiti dan skema
Ini sub topic yang gua rasa nak tulis lepas baca komen ada mamat tu kecoh member gua guna bahasa tetek dan telanjang bulat kat wall status.Budak yang agungkan u tu cakap ' masuk u tapi moral tak da tak jaga bahasa'. Aku rasa nak gelak, bogel dan telanjang ada lah perkataan dalam kamus bahasa, apa masalahnya?dia tak salah pun dari tatabahasa. 
Ingat masuk u nie tempat ko nak jadi skema ke ape? duk diam baca buku ikut arahan itu ini. Ceh. Kalau 4flat pon belum tentu kau boleh buat kerja selagi tak mampu berfikir sendiri. Asasnya, kecemerlangan kau dalam sistem pendidikan ni boleh dipertikaikan , kau power dan A+ dalam mengikut arahan kah?
Cakap pung pang2 tengok2 suruh kitorang sujud pada sistem barat kafir lahanat yang kau anti nie gak. 
Anyway, sejak bila bahasa kasar bogel telanjang bulat tetekanu ini menjadi pengaruh barat?


6. Pesanan gua ringkas buat mereka yang suka benci membenci yang tak ada rasa nak berkasih sayang dengan orang yang berlainan agama,mazhab,fahaman. Apple Inc.sekarang one of biggest inventor kat economy US, yang boleh create more money to settle U.S debt. ko beli barang barang apple samalah macam menderma kat ekonomi diorang, samalah macam kau bagi diorang bangkit dan terus kuat. Owh lupa, Mark Zuckenberg is jews okay. And those, kemasukan Yossi benayoun ke team Arsenal juga adalah fitnah dajal supaya mereka terus memuja arsenal tanpa sedar mereka memuja yahudi dan dajal2 nya. 


p/s : Jangan nak butthurt sangatlah


Sekian
AnakMudaDiary

Tuesday, October 25, 2011

Happy Deepavali, Hari Pencahayaan Semula.

               

                  RajaNikhan sebagai Sivaji yang membawa misi rakyat menentang Firaun modern!
                                                                        Cool Dan Stylo!


Hello fellows indians mate!

Hari ni saya hanya ingin menulis sedikit coretan sebagai ucapan dan penghargaan untuk hari deepavali ini. Mengikut pengetahuan saya, sambutan deepavali ini ialah sambutan cahaya. Cahaya yang menerangi alam ini. Lalu saya pun bersajak lah serangkap syair



Dikala Raja Naragasura menguasai dunia 
Rakyat tertindas, memerah harta rakyat
Dikala itu muncul hero dan wira rakyat
Diberi nama Krishnan
Membunuh Raja yang memeras ugut rakyat ini
Yang dianggap sebagai permulaan
pencahayaan dan kelapangan buat 
masyarakat india yang marhaen

Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya).
Dengan itu, segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di mana-mana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari.
Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat.
Perayaan ini akan membawa makna kepada ramai mereka yang mendambakan kebenaran dan pencahayaan semula dunia.Waktu ini, semua bersaudara, menyapu minyak sapi, ziarah menziarahi ibarat membawa cahaya ke rumah orang yang mereka ziarahi.


Lalu merangkap syairlah lagi


Oh indahnya dihari cahaya ini
Mereka merai, mereka memberi
Ziarah menziarahi dan hormat menghormati
Oh gemilangnya di hari Cahaya ini
Kebenaran dilahirkan untuk ditik beratkan
Seluruh dunia gelap akan takut akan perayaan ini
Dunia gelap diwarnai
Dunia gelap akan dibajai dengan pelita
Itulah tarian pelita cahaya
Tarian kebenaran yang menenggelamkan
Alunan irama gema sang durjana.


p/s : May the truth comes and led us to be one.



Sekian.
AnakMudaDiary @ Ahmad Shazwan Bin Abdul Aziz

Tuesday, October 18, 2011

::::JIHAD CINTA::::


Jihad
Kesungguhan dan ketabahan 
disaluti keimanan
Digalas bersama rasa ihsan
Bukan sekadar perang membawa parang
Tetapi juga teguh kerana tegar
Berani kerana mendamba
Berubah untuk memiliki
suatu yang membawa
capaian Cinta Hakiki

Jihad
Rupanya sukar ditafsir
Membuatkan Hati kadang tertanya 
Bagaimana jihad mengubah
  Bagaimana jihad ini memendam
menzahirkan rasa yang terpendam


Jihad
ringkasan perkataan yang penuh bermakna
Bait yang mudah diungkap
Tetapi bergoncang hati mereka
Yang bingung memikirkan
Dan Pastinya kebingungan Srikanda 
Apabila Srikandi meminta jihad
untuk memiliki suci hatinya

Jihad 
terlahir kesungguhan, tersurat kemahuan
Terselindung juga keberanian
Atas rasa malu
Andai malu itu suatu jihad
Pasti sang penjihad itu bahagia

Cinta
Mudah didengar sukar diungkap
Mencintainya bukanlah berkorban deminya
Tetapi berjihad deminya
Demi Allah yang satu
Kerna hati ini sering berbisik
Kemampuan dia menjaga si Ibu

Cinta
Mengungkit kisah silam
Merindui diri yang lalu
Ada juga kembali beriman kerana cinta
Ya Allah
Andai cinta itu benar
Mekarkanlah
Andai cinta itu menipu
Kau nafikanlah rasa berdebar di dada

Cinta
Hanya Allah yang tahu
Ia boleh berbaur nafsu
Atau beraroma kemanisan iman
mencipta bingit runsing beralun henti
kencangan unggun hati
Menjadi damai sedingin salji

Jihad Cinta
Demi Dia, itu syaratnya
Demi ibu, itu janjiku
Demimu kasih, jihadku untukmu
Kesungguhan memiliki
Keberanian untuk Mendamba
Sekian lama
Mengatasi kesangsian hati
Terkadang kasih ini melestarikan sayang

Namun
Jihad bukan perkara mudah
itu akuannya
Itu ketuanannya yang pasti
mendambakan jihad seorang srikanda
Malunya malu yang didambakan
Senyumannya suatu yang diimpi
Lagaknya tanda dia mampu
Mendamaikan hati kekasih,
Itulah Ibu.

P/s : Terima Kasih karena Menyedarkanku.

Sekian
AnakMudaDiary. @ P.M.A.C

Wednesday, October 12, 2011

Seni Dan Sains : fikrah Dan Kemajuan




Assalamualaikum w.b.t

Dah sebulan lebih gua tak menulis artikel fikrah gua kat sini. Anyway, gua bukan tak da benda nak tulis, tapi gua nie cepat lupa pastu gua tak reti nak kembangkan. Anyway, cerita politik memang gua minat, tapi macam gua percaya. minat pada satu perkara je akan jadikan otak layu dan malas berpikir, so hari ni gua nak try ulas pasal art and science, oops bahasa orang yahudi, okay, seni dan sains.

Go through science first
In modern use, science is "often treated as synonymous with ‘natural and physical science’, and thus restricted to those branches of study that relate to the phenomena of the material universe and their laws, sometimes with implied exclusion of pure mathematics. This is now the dominant sense in ordinary use."[ 


Bila sebut science,  kita akan selalu terbayang bapa telefon dunia, alexander grahambell, newton(fizik)Neil armstrong(angkasa) , ibnu sina(Perubatan), ibnu khaldun, thaimiyah, steve jobs(teknologi) yang bawak pemangkin perubahan dunia hari ni. Jangan risau, aku bukan nak cerita diorang ni liberal tak percaya kuasa tuhan sampai buat kajian yang bertentangan dengan orang yang selalu cakap 'semua takdir Allah' tapi nak cerita sains ini adalah pengukur dan membawa apa kau rasa hari ni. Dari iphone, laser, implant,surgery, berus gigi, lettop, microsoft, astro, itu semua science. Yang memudahkan hidup manusia hari ni. dan efect yang paling musykil bila teknologi ni semua dieksploit untuk keuntungan diri sendiri. Seriusly, gua tak pernah tolak teknologi, tapi gua jugak bukan technology catcher, bagi gua ' hidup ni untuk bersederhana'.

Waktu sekolah dulu, gua memang tak suka seni, bagi gua sains ngan math ni adalah kehidupan sebenar sebab ia fakta dan bukti. Seni itu perkara ke-75, gua tak sedar penting nya seni dan apa gua seni. Tapi apa yang gua faham seni ini memang tak da tempat dekat kebanyakkan jiwa cikgu dan pemodal kapitalis, bagi mereka yang hebat science dengan math je mampu hidup dalam dunia dan dapat duit gaji tinggi. Anyway, the fucking thing about people learn science nowdays, they will stop to be a doctor then go for multi level marketing ambik duit orang dengan goyang kaki mulut berbuih. Peranan sains amat penting dalam mencipta negara yang maju. Tapi apa guna maju kalau rakyatnya masih nak merempit merompak merogol dengan badan kuat kuasa yang sibuk intai ngendap orang berzina? Apa guna kemajuan sains yang kedepan wa de pak akhirnya mencipta golongan miskin dan kaya yang melampau?



Seni. Itu adalah art. Seriously, gua tak reti nak melukis, cipta lagu atau syair yang puitis yang buat gua jadi looser sampai hari ni. Anyway, gua find out yang seni ini satu bidang yang manusia luahkan rasa tak puas hati pada system yang menghukum. Seni sebenarnya pendokong yang besar untuk budak yang belajar sains. kalau asek kejar kemajuan, tak hayati seni alam, seni tumbuhan hijau, tak hargai seni burung berkicau dan udara segar, apa guna beb?  Dan kene ingat, tak semua orang mampu jadi macam tokoh2 sains kat atas, so, memaksa student untuk pakar dalam sains dan math semua itu adalah kerja yang mustahil. Dunia masih perlukan penseni untuk melahirkan peringatan kepada pengejar kemajuan ni.


Korang selalu cakap ameerika buat air coke facebook yahudi arak babi bagai, anyway, melalui seni jugak amerika guna untuk kuasai dunia,. Melalui ekspresi diri. Walaupun guna senjata seni bodoh macam Lady gagak and justin biber wadepak, manusia tetap sukakan dua ikon ni. bukan sebab ape, tapi seni itu memang sifat menguasai manusia. Seni itu terdapat dalam bentuk kritikan, tulisan, ciptaan. ekspresi seni lagi besar dari kemajuan yang dibawa sains, Tapi ekspresi ni bersifat ghaib, tak nampak, itu sebab kita nampak sains ini lebih mudah dikejar. Bila steve jobs meninggal dunia, seriusly gua rasa bersyukur, gua rasa atleast ada tempat untuk manusia berehat dari terus merompak hancurkan ekosistem bumi. At least bumi ini berehat di sedikit bahagian dari biarkan dirinya terus diperkosa rakus manusia.


Mengejar negara maju dengan menggila babi seriusly perkara yang gila tanpa sedar yang level seni makin berkurang. Negara yang taraf seni hanya berkisar cinta maya manja manja dan kpop serius tunjukkan kemandulan otak yang melampau. kemandulan ini bukan takat lagu, tapi jugak pada keseragaman genre cerita yang pasal hantu dan cinta dari hidup sampai kau mati. Even, in malaysia, kalau kau amek art stream pon, kalau tak belajar grafik, u r going nowhere. Seni bukan hanya grafik, seni jugak dari tarian, korografer, hip hop, punk, grunge and special except for bieber, gaga dan kpop. No Offense. Seni malaysia masih still plane, seriously, kau nak popular nak hebat hanya perlu main gitar, bermuka kiut dan berbaju kurung serta bertudung, pastu post la video kau main kat youtube, thats basic things to gets popular for commerciallization. nak popular kau hanya perlu pakai pakaian dedah separuh dada, pakai skirt pendek, then kau akan jadi popular. 


Majunya Jepun, korea tak semestinya janjikan manusia yang bertamadun. Kat sana masih banyak pelakon porno terpaksa berlakon untuk dapatkan duit, masih banyak yang terpaksa jual maruah untuk dapatkan tempat dalam kemajuan di jepun. Kemajuan sampai dah tak kira hukum alam dengan bina logi nuclear yang baru meletup tempoh hari. 


Memang betul, sains itu hardware, seni itu software. Hardware ni akan kau bawak kemana mana, contoh gadjet yang poyo kau bawak berjalan untuk menunjukkan kau juga mengikuti perkembangan, tapi apa gunya jika isi hardware tersebut sekadar lobos dan bolos? Tanpa software, kau jugak takkan kemana dengan gadjet tu.


Seni banyak berkisar mengenai tekanan hidup, harapan pada manusia lainnya, meluahkan ketidakpuasan hati yang ikhlas, baca syair2 plato mengenai UTOPIA, mengenai keseragaman manusia, kita bekerja untuk kesejahteraan manusia. Tapi sayang dizaman ni, penyair, pemuzik, kian menjadi kaki bodek, penyair harus menyairkan pujian sembah terhadap perdana menteri, kene beri doa pujuk untuk sultan, then again, mereka ingat syair mereka itu syair yang berkualiti walhal hanya untuk dapat royalti bila dibuku dibeli atau ditayang kat surat khabar. Fak .up!


P/s : Anyway, the fucking thing about people learn science nowdays, they will stop to be a doctor then go for multi level marketing ambik duit orang dengan goyang kaki mulut berbuih.

Sekian
Anak Muda Diary @ Ahmad shazwan Aziz

Monday, October 10, 2011

Doa : Buat perkahwinan Zahartini + Naseer



Al - Fatihah

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Di hari yang cerah dan penuh keberkatanmu ini
Telah pun kami bertandang mengelumit belas
Supaya di ampuni dosa2 kami
Ampunilah jua dosa sahabat, saudara
dan rakan handaik kami


Ya Robbul Jala li Wal ikram
Demi matahari yang menyinari
Dan demi bulan yang mengiringi di malam hari
Kami bersaksi akan pasangan (Zahartini Zakaria & Mohd Naseer)
yang mana telah memenuhi satu dari tuntutan agamaMu ini 
Yang telah mengamalkan sunnah kekasihMu, Rasulullah S.A.W.


Ya Allah yang maha memberi rahmat
Demi Langit yang melindungi bumi ini
Demi bumi berserta seluruh hamparannya
Kami memohon semoga Rahmat dan Redha mengiringi
pasangan yang bertemu keranaMu ini
Dikurniakan rezeki yang halal
Diberikan kemudahan dalam kehidupan
Semoga mendapat tempat sebagai
Suami yang soleh dan Isteri yang solehah


Ya Allah 
Maka bersyukur jualah kami
Bersorak gembiralah jua kami pada hari ini
Semoga dengan rahmat yang dilimpahkan keatas pasangan
Terasa jua akan percikkannya
dikurniakan juga kepada keluarga
saudara mara, rakan serta sahabat handaik mereka


Sesungguhnya kerahmatan yang engkau miliki
Tidaklah terhitung nilainya disisi kami


Aminn..Aminn.. Ya Rabbal Alamin...
P/s : Semoga anda kedua bahagia :)


Sekian
AnakMudaDiary @ Ahmad Shazwan Aziz

Monday, September 26, 2011

Me as Failure Lovers

Assalamualaikum w.b.t
Okay, nie entry ringkas penghilang bosan sebenarnya. WAktu ni, aku baru nampak 'dia', he just show me if i stay in this way, don't ever dream someone would come and said 'i love u'. Cet. dia ingat dengan baju batik kaya versatyle mulut2 buih manisan tu bagus sangat ke? branding punya olang pun bagus ke? anyway, tak da dia serius kadang gua rasa hidup nie kosong, tak da perhatian, serius gua rasa nothing. Then it should be the reason y he always 'entertain' me.

1. Kaya

sory, kaya nie setakat nie tak da lagi dalam kamus hidup gua. Gua dibesar dalam keluarga yang makan sambal dan nasi putih waktu kecik, sekarang nie baru rasa sket erti senang. Senang ni bukan senang banyak harta, tapi bersyukur dengan apa yang ada seadanya. Gua pun bergantung dengan keluarga lagi, so any wanita yang harap dapat lelaki kaya untuk dibuat kapel. gua bukan for sure. Sebab nak belanja tiket wayang tiket bus balik kampung pun gua tak janji leh effort untuk tolong. Sorry


2. Romantis
hahah. bila dengar words nie, aku rasa paling looser. Even ex gua selalu bersurah gua nie tak romantice. Entahla, bukan taknak tapi aku tak reti nak berlakon 'romantis2' nie, apa yang ada dalam diri nie gua dah timbulkan. Bagi aku, romantis tak penting, janji terus terang je cukup, perempuan pulak suka pertikai cara laki cakap sesuatu, nak beromantis or siap sedia dengan harta karun untuk dihulurkan,sory, 'sayang' aku ini bukan dilebong lebong, aku tak kan tunjukkan dengan cara konon aku beli kau untuk dapat 'sayang' kau, usaha? pergi mamlah kalau usaha tu dikatakan dengan beli thirt tudung shawl  teddy bear ke konon sweet. Then this part. Failed!

3. CAring?
this the most fouless part.
orang cakap ' lu kalau dah tak leh effort pape, bagi la perhatian kat si dia'
gua cakap ' lu ada keluarga yang hidup susah tak? lu ada keluarga yang ajar lu idup susah dan sekarang lu kene beri jagaan sepenuhnya'?
In mind gua, family itu first.  Dengan anak buah gua da makin bertambah, lagi gua rasa malas nak tengok hendset gua tuh. Anyway, bukan tak sayang, bagi gua senang, kalau gua tak sayang gua memang takkan kapel atau tinggal. full stop.no offence


4. Terkejar kejar
Pernah tak lu orang ngorat sorang awek tu, pastu ada orang lain pun sama duk cucuk sama, orang tu lagi dekat, berkemampuan nak jaga awek lu minat tu secara kasarnya. Bila dalam situasi macam ni, serius gua rasa gua tak leh stay lame. Gua kalau boleh nak awek tumpu kat gua je dari layan mamat len mesra2. kalau kawan2 serius gua no hal kawanla begunung pun. Tapi kalau tiap laki nak dilayankan konon macam dia nie kaunselor plak. sampai bila, sampai kawen nak jaga kain orang yang sengaja diselak? Dan perempuan pulak memang suka laki yang terkejar kejar kat dia. Believe me. As me, nak kejar kemana, nak keluar duit satu hal, perah otak kiri otak kanan medula oblongata untuk keluarkan ayat satu hal, then at last, minah tu dapat kat jantan lain. Again, dumb my own ass. 
'Lalu dikatakan gua nie laki tak berusaha dan pemalas, pastu nak awek, takkan dapat'
jawap gua 'nak lelaki je usaha? yang u olang perempuan nak jaga ramai sangat lelaki apsal?tak leh fokus kat sorang?



5. Sweet, publisitor

Untuk published bercerita pasal couple nie serius bukan life lelaki. Nak post status i love u u love me i mangku u u mangku me,  serius tu carreer yang bukan pilihan gua. Lu orang nak buat lu orang punya sukalah, Tapi gua lagi suka, bila hal2 dalam selimut nie, gua simpan, takkan nanti sampai masa lu nak tweet
'baru lepas malam pertama, my wife/husband was awesome, Alhamdulillah'
'hari ni sambil masak myhusband peluk i, makin semangat memasak'
Bagi gua lagi banyak isu dalam dunia dan sistem ni yang perlu diberitahu dari bercerita pasal hal dalam selimut. Again, perempuan suka perkara publisitor ni, not all. but most of them.  Ada laki kat luar tu memang okay, tapi aku tak


6. Hidup untuk cinta semata mata
Ini perkara yang memang bukan jiwa aku. Aku pernah hidup dalam keadaan nie, tapi entah dari mana datang rasa aku rasa cinta manusia ni bukan pada kekasih sorang je, tapi pada semua orang yang memerlukan. Aku pernah mimpi, dan memang terimpi, satu hari nanti, ada rezeki lebih, gua nak satu rumah besar, rumah tue pengghuninya aku, biniaku,anak2 aku, pastu pakcik makcik anak2 yatim yang mintak sedekah kat luar tu. Sebab aku rasa tu je kerja mulia yang aku boleh buat untuk elak diorang dari jadi mangsa tindas ekonomi, mangsa tindas orang kaya.


7.Visi hidup
Seriusly, gua takda rasa gua perlu kerja cepat kaya cepat beli mercerr berbimer2 atau wolk the volk, gua nak bebas dengan apa setiap gua buat. Bukan kebebasan kewangan macam MLMmers selalu cakapkan,tapi bebas nikmati udara dingin dan nyaman, gua tak kan peduli teknologi yang konon bawa kemajuan untuk manusia, at last buat manusia lagi sifat individuality tinggi,. jumpa nak borak kat kedai mamak at last jadi sesi minum air bersama blackberry ditangan. Thats all. Nak kata jamin untuk bakal awek gua akan ada rumah, ada kereta mewah, ada air cond, rumah tak da nyamuk, gua takkan jamin, tapi gua jamin, gua akan lindung orang kesayangan gua sebaiknya, ada anak, gua janji anak tu akan jadi anak soleh. Gua hanya boleh jamin, gua akan bersama dia selagi dia nak bersama gua.


8.Perjuangan hidup
Gua bukan pengejar ralph lauren atau pengampu tokay coach ke gucci untuk bagi barang mahal konon tanda kasih sayang kat awek gua. Gua jalan uptown kalau ada nampak benda yang menarik gua rasa pon boleh jadi hadiah untuk awek gua. Yang terima takda sebarang persoalan pun, yang tersenyum terima apapun dari gua,


9.Perangai
Serius, gua kalau dah berdua duaan, gua tak reti nak borak manis2 ayat geli untuk cairkan hati dia. Gua lagi suka cara lawak, terus terang tak yah nak kias2, gua memang bodoh dalam berkias. Instead, gua lagi banyak diam. gua perasan tu. Sebab gua banyak pendam, gua lagi suka dengar suara dia borak2 bebel2 ke, sebab bagi gua bila da sayang, bebelan dia gua sayang gak. Cerita cerita yang dia hidang even tak menarik gua, tapi kalau dia bercerita sambil senyum, gua tetap balas dengan senyuman. senyuman sayang.

10. Ini satu je point permintaan gua 


 


p/s : Satu je saya mintak kat awak. tolong bagi perhatian kat saya, tanpa perhatian awak, 'dia' selalu ada muncul dikala saya dalam kebingungan. 

p/s2 : gua pernah ada rasa nak menyanyi macam Sheila On 7





 sekian
AnakMudaDiary @ Ahmad Shazwan Aziz

Wednesday, September 21, 2011

ISA and TAX

Assalamualaikum w.b.t

Ulasan gua mengenai I.S.A dan Tax

Internal Security Act (ISA) atau Akta Keselamatan Dalam Negeri dirangka pada awalnya oleh R.H. Hickling dan dijadikan undang-undang pada tahun 1960. ISA telah dipinda sebanyak lebih 20 kali untuk disesuaikan dengan situasi semasa.

Kuasa mutlak bekenaan ISA telah diberikan kepada Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang membolehkan beliau menggunakan kuasa ISA untuk menangkap sesiapa pun, tanpa perlu merujuk kepada mahkamah. ISA merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang berkuatkuasa di Malaysia.


LEts go to kes kes yang popular. 
-Kes Almaunnah - bila ISA mula popular
-kes komunissm orang psm. - Baru baru ini berkaitan dengan perhimpunan bersih dikatakan mau    jatuhkan institusi diraja
- Raja Petra kamarudin - Raja Petra dan 10 ahli aktivis pembangkang telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana dituduh bersubahat ingin menjatuhkan perdana menteri Mahathir bin Mohamad pada ketika itu.[3][2] Beliau telah dibebaskan dari pada pusat tahanan 52 hari kemudian.[4]. - - - - Dituduh cuba jatuhkan institusi diraja.
Kadir Hashim - Seorang cacat yang ditahan kerana disyaki terlibat dengan aktiviti militan di kemboja.
- JI, agen perisik asing dan sebagainya tanpa apa-apa bukti. Hanya tuduhan rekaan semata-mata ! Tahukah kita Suhaimi Mokhtar dan Dr. Abdullah Daud telah di tahan sejak 2001 sehingga kini dan Mat Sah Mohd. Satry ( suami Kak Laila ) , Shamsudin Sulaiman dan Zaini Zakarian di tahan sejak 2002 sehingga kini. 

Gua tak tau lah kalau ada yang melabon ISA ni konon nak menjaga orang melayu? kah kah kah. Paling tak leh blah apa kaitannya dengan melindungi sejarah dan warisan melayu? so jerk.


Anyway bagi gua orang yang guna ISA ini sebenarnya nak poyo jadi tuhan, boleh tahan orang tanpa bicara dan cakap orang tu salah, dan rakyat pulak rasa bila guna ISA, ISA sentiasa betul. Puuii cakap islamik la pembela melayu wadepak, tapi guna akta yang tak adil lansung yang boelh tahan oranng tanpa bicara?good for your own sake la. Woit, kalau takut sangat negara huru hara, takot main sentimen, sila pergi baca buku, banyak membaca dengar seni2 tom yorke dan p.ramlee. Minta rakyat banyak membaca falsafah. Hoi goment, tak nak rakyat berontak, tolong strukturkan balik ekonomi, tolong agihkan harta kami dengan adil. Tak yah poyo cakap jaga itu ini. Cakap ISA ada pertimbangan sume, pernah dengar tahanan ISA dapat bicara dan beli peguam bela? please, stop, ini modal kaum pemodal konon jadi malikat pelindung rakyat.

Bebas berfikir dan mengkritik tu adalah suatu nikmat, kalau otak dan pemikiran pon ko nak aturkan, ingat kami ini robot ke ape? Anyway, jangan termakan kata orang politik sangat, gua pon tak suka dengar anuar berahim lebong berapi nak tawan putrajata. Tapi ayat PM najib nie 'akan mansuh' maknanya belum mansuh. ada paham?
Teruskanlah menentang akta ini dengan menghantar surat bantahan menuntut kerajaan memansuhakan ISA . Surat boleh terus dihantar kepada :

Menteri Keselamatan Dalam Negeri
Blok D1, Parcel D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62546 Putrajaya
Faks : 03-88868014

Dan memberi sokongan kepada tahanan dengan menghantar surat atau kad ucapan kepada mereka di :

Tempat Tahanan Perlindungan Kamunting
34009 Taiping

Takutlah kita kepada amaran Allah s.w.t di dalam kitabnya ;
" Orang-orang yang zalim itu akan mengetahui di mana tempat mereka akan dihumbankan.." As-Syuaara 227

" Dan jangalah kamu cenderung kepada mereka yang berlaku zalim maka kalau kamu berbuat demikian , api neraka akan membakar kamu sedang kamu tidak ada seorang penolong pun selain Allah dan disebabkan kecenderungan kamu itu kamu tidak akan mendapat pertolongan " Surah Hud 113



TAx Perpaid, Astro - Goment Tax

Untuk bab nie, gua tak leh nak komen banyak lah,  anyway pe gua leh pesan, tolong jangan tetipu, tolong jangan poyo cakap kerajaan malaikat rakyat dengan menggantung sementara percukaian yang nak dibuat pada kad top-up. Ini lebong lebong kosong namanya. Siapa dapat msej tu pun akan tahu, cukai yang dikenakan atas nama 'goment tax', najib pulak kata kerajaan takkan benarkan lah bagai akan jaga kebajikan rakyat konon macam tax ini syarikat tu boleh suka2 buat dan war war pada rakyat. Nak tipu agak agak bai, jangan poyo. Tipu ni tipu paling tak cool.  Name pon goment tax, so wat? syarikat swasta leh cipta goment tax? setiap tax yang nak dibuat pada barangan kene bentang dan lulus kat parlimen kan? kerajaan yang akan lulus kan? Cukai perkhidmatan bill pon kene government jaga.
Sebab cukai perkhidmatan nie kira macam sewa yang dikenakan tuan tanah pada orang yang gunakan tanah dia. Takkan tuan tanah tak tau bila penyewa dia tiba tiba nak cas suatu atas nama tanah dia?

Ini namanya penipuan putar alam, buat buat jadi hero atas masalah yang dicetuskan sendiri. Ingat sekarang musim nak dekat pilihanraya, ada yang poyo hero, ada yang jadi NATO (no Action talk only), One thing to note, pernah tengok Telco nie rugi? pernah tengok syarikat telekomunikasi nie catat kerugian? banyak ayat dalam paper, keuntungan menurun, anyway depa still untung kan? dan problemnya juga sebenar adalah kepala otak orang kaya, yang tak cukup untung sebiliion, nak jugak untung berilion rilion.

Ni samalah macam kes astro dulu, tolong tanya rais yatim betul ke anakdia ada dan menjadi salah satu director/ pemegang saham dalam Astro? 
Anyway, nak salahkan kerajaan 100% ketara sangatlah ko tu totok pakatan. The things Telco nie kaum pemodal besar, dia boleh tentukan suatu harga barangan, dan kerajaan mungkin akan terlempias. Ada orang pernah cakap pulak, kat amerika semua relax tax clear banyak lah bagai, depak? sila cek gaji orang amerika tu, sila cek gaji pak guard orang eropah gaji tinggi mana, gaji polis depa tinggi mana. then, u should know y kita kat malaysia cepat melenting bila kene tax.

p/s :Our society is run by insane people for insane objectives. - John Lennon


Sekian
AnakMudaDiary @ Ahmad Shazwan Abdul Aziz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...