i serve nuff nang

Friday, December 10, 2010

Kini aku dah dihantui!!!







Assalamualaikum

 Apekabar semua
time aku nulis nie
ada lagi satu paper untuk abeskan sem 7
boley mati woo paper nie
Sebenarnya aku ada problem lah
semenjak 2 3 menjak nie
aku di datangi masalah
dalam pimikiran nie aku duk berkira
agak2nya apelah kerja aku pas abes kalau dah
tamat belajar nie,,kalau lah

Aku naik gila bila pikir2 menda macam nie
okay, pointer aku 2.lebih je
kalau aku 3, konfem aku dah state kat sini
Aku harap pandangan korang memang boleh tolong
bagi la aku sepatah dua kata.eheh

Aku ngaku kesilapan masa lepas menghantui
dan aku masih keep say 
as if time could be turnback
So i will do different
aku malu nak gtau depan muke korang
sebab takot nanti korang pikir ape je aku nie

Anyway aku pernah kene puji woo
Dalam satu kelas tue
shazwan, how could u perform in class??
but in exam u r collapse!!hahaha
Tak taulah, aku memang suke membetah sikit
Lagi open lecturer, lagi aku suke,hehehe

Aku dah atur strategi
Nanti bila praktikal
Aku nak bg fulll pushing!!
Kuli pon kulilah, janji ada ker,aku nak kawen bai
Insyaallah ada rezeki aku nak terus sambung kerja
ada gak yang bg idea
ko da ada blog, ape kate promote
your nuffnang je,,akakkaka,,,

tak terbayang aku....

Memandangkan korang sume syok nak tinggalkan sini
Aku pulak kiok kat uum nie,,malu ada,segan ada

Aku akan ingat korang nye peringatan dalam post b4 nie
Aku akan jadi kan permergian korang kali nie
Satu inspirasi untuk aku tinggalkan tempat nie sem depan

Tapi aku still takot,
hari ni maybe aku da postive
tapi esok yang mendatang, sem depan,
Pemikiran sama akan menjelma lagi
Buat aku tak ley tido
buat aku jadi gila!

thx taw,,

Sekian :::: P.M.A.C @ facebook::::

Wednesday, December 8, 2010

Deklamasi dariku :::: buat sahabat uum

Assalamualaikum..
 



Hari nie lagi seminggu untuk tinggal kan uum dalam sem 7 nie...ramai kawan2 akan pergi tinggalkan aku, aku extend, atas kemalasan aku pada semester2 sebelum nie, yes, i wish i could turn back and do thingS!whatever it it, i can't, but i got to know u friends, you make me realize, and even makes me wonder, so make me live in beautidul in uum, i would like to deklamasikan sajak untuk anda semua, harap2 sudi menjamahnya

Kawan
WAktu tu aku di semester pertama
aku menghulur tangan, kau pula berjabat mesra
nama ku ahmad, kau pula ali dan siti
Kau memberiku keceriaan untuk terus hidup di sini
Di saat aku tergapai mencari harga diri


Kawanku?
Ada yang berhidung panjang,ada yang berjambang tajam
Ada yang giginya tersiur kedepan
Ada juga yang hitam manis, ada yang jambu
Ada juga yang mata selalu kelabu kerana kerap tidur membisu
muke ala ala amoy ada juga minachi
Ada yang suka membahan, ada juga yang suke gelak sakan
Ada yang berpipi tembam ada yang kurus kerimping
Ada si hensem dan si kacak
Ada yang berkaca mata dan berkontek lens
tapi..
Keindahan itu semua tidak menghalang kita untuk bersatu
Membina perpaduan dan ukhwah yang satu


Di semester satu juga aku bertindak seorang di fakulti
Ada 2 orang bidadari selalu menemaniku
Bergelak tawa bersamaku sehingga kan
Mereka anggap aku adik kepada mereka
Aku pula camburu apabila mereka
rapat dengan kawan mereka yang lain
Ini bukan cinta kekasih
Ini cinta seorang teman


Kawan di semester 2
Aku kembali dengan fesyen dan gaya aku
Aku bercekak dan mereka memandang ke arahku
Ada yang mencemuh, ada yang memerli
 tapi aku tak peduli, dan kenapa?
Kerana aku ada kau kawan, yang masih sudi menemaniku
Berjabat tangan dan melayan kerenahku
Tak sangka
Kawan, kau lebih setia
kau lebih terbuka dan menerima

Kawan
Aku juga sekadar bertemu kau di FB
tapi kemesraan mu ibarat bersama dikelas IB
Di luar kita belum tentu cam muka
Kerana kita tak berjanji untuk bersua
Tapi mahukah kau tahu
Pemergianmu juga kan meninggalkan
parut di sanubariku
Aku kenal si jubah merah
aku kenal si pakar silat
aku kenal si kuat nyanyi


Kawan

kau tinggal di MISC, aku pula di tnb
Tapi FPK mempertemukan kita
Aku lihat kau mambawa kamera slr kemana
Teringin aku mencubanya
Tapi setelah mengenali mu aku lupe semua itu,
yang aku tahu nilai perhubungan kita lebih berharga
dari kamera dislr itu
Kita masing2 mempunyai teman rapat
Tapi kita tetap juga saling sakat menyakat
Kita apabila didalam gambar
Saling berpeluk bahu dan bererat erat


Kawan
kaulah yang selalu menasihati di kalaku alpa
kata orang aku alpa kerana kawan
YA, aku tak nafikan
Tapi pada masa yang sama
aku tahu kesilapan itu adalah dariku
yAng mengendahkan nasihatmu buatku
Yang ego dengan permainan di notebookku
Yang terlupa bahawa keluarga sedang mengharapkan aku


Di waktu itu
Aku dijemput untuk pergi ke sukan
AKu bermain bola jaring
Kita baru je berkenal, jarang kita bertegur
Tapi kau memberi sokongan di kala kua bermain
Tak sikit pon aku rasa janggal bermesra dengan mu
Kau lawak, kau garang, kau ramah, kau bebel
Aku penyebab kekalahan
Kau terus mengankat tangan
Untukku meraih kekalahan sebagai kemenangan



Kawan,
Ini sajak tentang kita, aku berbual bicara, kau pula pembaca setia
Ada yang bergadjet kamera, ada yang berstyle gila
Ada yang memberi cahaya, dan ada yang mengadu duka
Maafkan ku ketika kamu berduka
Aku bermadah selamba
Ketika kau bercerita
Aku pula menambah luka
Ketika kau memberi kata dua
Aku pula naik kepala


Terima kasih kawan
Kau memberi pedoman baru dalam hidupku
Kau memberiku kemaafan atas keegoaan dan kealpaan
Kau beri peluang untuk aku mengenali kau
Seperti kata ibuku
Walaupun perkara itu kecil
Is seperti sudah cukup 1000nikmat buatku



Kawan
Kini, kita akan berpisah
Mungkin ini pertemuan terakhir kita
Mungkin ini kali terakhir kita berbicara
Mungkin ini kali terakhir kamu bertemu saya
Mungkin ini kali terakhir kawan mengingati saya
Mungkin ini kali terakhir kita bergelak bersama

Kawan!
Di luar sana lebih banyak kerenahnya
Kau akan bekerja dan berjumpa teman baru
Aku berdoa
SEmoga kau menjadi seorang yang berguna
Semoga kau mendapat isteri cantik dan baik hati
Semoga kau mendapat suami kacak lagi mithali
Dan ingatan selalu yang diberi
Bila kahwen, jangan lupe menjemput nanti :)



Kawan, mahukah kau mendengar cerita
Ada seorang budak lelakinya
Memperingati hari2 akhirbersama rakkannya
Menguliti bait2 nya untuk temannya
Dan dia juga mengubah kata peribahasa
Jika harimau mati meninggalkan belangnya
Kawan pula berpisah meninggalkan
Kenagan dan ingatan bersama


P/S : They said that the moon has the shine from the sun, but friends are shining their friends :) (PMAC)


Sekian:::Ukhwah Fillah, Abadan Abadaa


PMAC @ AnakMudaDiary
UUM ACCOUNTING INFO SySTEM
07/08 - 10/11...Insyaallah

Saturday, December 4, 2010

UpDATED!!Dari cerita keadilan dalam beragama!!

UPDATED!!Apa yang ingin saya bawakan?saya bawakan disini bahawa lihatlah umat islam, inikah penindasan yang islam anjurkan??kita duk bising islam ditindas lah bagai, tapi pada masa sama kita sendiri menindas kaum dan agama lain. Kita selalu mengatakan islam agama yang adil dan membawa kesejahteraan, tapi selepas saya menulis nie, saya pun terfikir, adakah manusia terlalu fanatik terhadap agama sendiri sehingga membawa cacian ke agama lain? Itu belum saya cerita orang yahudi juga ditindas,

Janganlah bertopen topen lagi saudara maraku. Kita diajar supaya bertindak adil, melawan apabila dilawan, bukan memulakan sesuatu perlawanan, agama yang mengajar untuk melakukan perlawanan adalah agama yang wajib ditentang!

Anyway : Orang ada kata,
Yahudi dulu tak sama dengan yahudi sekarang
Kristian dulu tak sama dengan kristian sekarang
Non muslim dulu tak sama dengan non muslim sekarang

Pernah tak terfikir
Adakah ISLAM dullu sama dengan ISLAM sekarang?

Yang merosakkan agama adalah manusia, ISLAM memang sesuai sepanjang zaman, tapi syg manusi merosakkannya hingga kelihatan cantik dan tak molek!!

sekian..
Panglima Muda Ahmad Chin @ AnakMudaDiary
Wassalam

Wednesday, December 1, 2010

Ini Cerita Keadilan Dalam Beragama :)

Sakinah J. Elwell, adalah seorang pekerja di sebuah ladang jagung milik syarikat KYCornell Corportation, pengeluar hasil jagung terkenal di Eastwood, Kentucky. Sakinah tinggal bersama-sama dengan suaminya Malcolm Mohammed Elwell dan tiga orang anak perempuan mereka yang membuka sebuah bakeri di Woodland Hills, 11 km dari Pekan Eastwood.

Keluarga Sakinah sama seperti kebanyakan keluarga lain di Eastwood. Hanya kini kehidupan mereka lebih sejahtera selepas Sakinah dan keluarganya memeluk Islam sejak beberapa tahun yang lepas. Semuanya bermula selepas pertemuan suami Sakinah, Malcolm dengan seorang pelanggan beragama Islam yang kemudiannya menjadi rakan baiknya. Pelanggan tersebut, Mary Stephenson dari Boston, pernah menceritakan tentang Islam kepada Malcolm. Pendedahan tehadap agama baru itu mengubah persepsi Malcolm yang sebelum ini seperti kebanyakan rakyat Amerika yang lain, hanya menganggap Islam sebagai agama orang Arab dan gasar, pagan dan tidak bertamadun.

Selepas beberapa lama, Malcolm akhirnya nekad untuk memeluk agama Islam. Peristiwa bersejarah itu berlaku di Islamic School of Louisville. Langkah ini kemudiannya diikuti oleh Sakinah dan anak-anak perempuan mereka, Amanda, Alicia dan Patiricia. Sakinah dan Malcolm kemudiannya menukar nama asal mereka, Malcolm dan Jennifer Elwell kepada Malcolm Mohammed dan Sakinah J. Elwell.

Menjadi seorang Muslim di kawasan lingkaran segi tiga konservatif Amerika Syarikat tidak semudah seperti di negara-negara majoriti Islam seperti Pakistan, Bangladesh dan Indonesia atau sekurang-kurangnya di kawasan yang lebih toleran seperti di kota London. Sakinah dan keluarganya ditanggapi sebagai pengganas dan musuh negara oleh jiran-jirannya. Sesetengah pekedai di Eastwood enggan berurusniaga dengan keluarga ini menyebabkan Sakinah terpaksa memandu beberapa kilometer dari kejiranan mereka ke minimart milik seorang Yahudi beragama Mormon yang lebih terbuka dan menghormati perbezaan kepercayaan di antara mereka.

Tiga orang anak perempuan Sakinah sering didiskriminasikan walaupun ketika berada di sekolah. Anak keduanya, Alicia pernah digantung persekolahan kerana didakwa bergaduh dengan tujuh rakan sekelasnya akibat perselisihan agama sehingga Alicia terpaksa dimasukkan ke dalam hospital kerana patah tulang. Ironinya hanya Alicia yang menerima hukuman berat, manakala teman-teman lainnya hanya dikenakan tahanan kelas. Peristiwa ini berlaku dua tahun lepas ketika keluarga Elwell baru memeluk Islam dan Alicia mula berjinak memakai tudung ke sekolah.

Tetapi kemuncak pendiskriminisasian terhadap Sakinah dan keluarganya bukan di dalam peristiwa tersebut. Ia berlaku di ladang KYCornell Corporation di mana Sakinah bekerja. Pada suatu musim menuai di pertengahan tahun 2010, Sakinah telah diarahkan oleh majikannya untuk membawakan air untuk rakan-rakan sekerjanya. Namun apabila minuman tersebut dibawa kepada mereka, rakan-rakan sekerjanya menolak untuk meminum dengan alasan ia dibawa oleh seorang ahli neraka. Beberapa orang pekerja wanita kemudiannya berkonfrontasi dengan Sakinah dan memaksanya kembali kepada agama Kristian. Dalam perbalahan itu, pekerja-pekerja ladang tersebut telah menghina Islam dan Nabi Muhammad menyebabkan Sakinah berang dan kemudiannya membalas dengan mempersoalkan ketuhanan Jesus. Ini mengakibatkan kemarahan mereka dan seterusnya bertindak memukul Sakinah beramai-ramai.

Insiden itu kemudiannya dileraikan oleh sepasukan Polis Kentucky. Sakinah kemudiannya ditahan dan selepas interogasi, pihak berkuasa di negeri Kentucky telah mendakwa Sakinah di atas tuduhan menghina agama Kristian, satu kesalahan jenayah yang boleh membawa kepada hukuman mati di kerusi Elektrik mengikut undang-undang negeri Kentucky. Sakinah akhirnya menjadi mangsa ketidakadilan, hanya kerana agama pilihan beliau berbeza dengan agama anutan orang lain di kejiranannya.

Tammat.

Okay, sebenarnya cerita di atas cuma tipu dan rekasaya yang aku buat. Terima kasih sebab membaca. Kesian kan watak dalam cerita ni, rasa bengang betul bila terpaksa hidup dalam ketidakadilan semata-mata kerana mempunyai pilihan dan pendapat yang berbeza dengan orang lain. Ingat kisah Marwa el-Sharbini tahun lepas yang mati ditikam 18 kali oleh penyerangnya dalam mahkamah di German disebabkan fenomena yang dipanggil sebagai Islamophobia. Watak Sakinah dan semua nama-nama lain dalam cerita ni memang tak wujud. Tapi kisahnya wujud. Ia kisah seorang gadis bernama Asia Bibi dengan latar belakang berbeza. Asia Bibi terpaksa hidup dalam ketidakadilan yang sama dengan apa yang dilalui oleh watak Sakinah dalam cerita ini. Hanya realitinya Asia Bibi bukan seorang Islam di negara sekular Amerika Syarikat.

 

                             Dia adalah seorang Kristian di negara Islam Pakistan.

sekian..
Panglima Muda Ahmad Chin @ AnakMudaDiary
Wassalam

Tuesday, November 30, 2010

Orang Selangor wajib baca dan tahu!!


Sebelum dasar penswastaan diperkenalkan oleh Mahathir Muhamad bekalan air untuk warga diseluruh negara dikendali dan diuruskan oleh PWD - Public Works Department atau Jabatan Kerja Raya – JKR.

PWD/JKR ini bukan syarikat kroni dan tidak pernah berniat untuk mencari untung. Tidak ada individu atau Pun Seri yang memiliki saham dalam lembaga JKR. Saham JKR dimiliki oleh seluruh warga Malaysia kerana JKR ini adalah harta awam. Jabatan ini bertugas untuk menjaga kebajikan orang ramai. Berkhidmat untuk kebajikan semua warga negara adalah niat dan rukun iman JKR.

Semuanya berubah apabila dasar penswastaan diperkenalkan. Dasar penswastaan adalah dasar kapitalis dimana semua hak milik rakyat yang dibawah jagaan kerajaan di jualkan kepada orang ramai. Sebenarnya penswastaan ini adalah satu projek silap mata dimana harta rakyat disonglap oleh para kroni.

Caranya bagini:

Loji air dan semua yang bersangkutan dengan pembekalan air sebelum penswastaan adalah milik orang ramai. Penswastaan adalah dasar dimana harta milik orang ramai ini diambil alih dan difaraidkan kepada para kroni, cukong dan mereka yang berduit untuk membeli sham.

Cara mengfaraidkan harta orang ramai ini kepada kroni cukup senang – tak perlu silap mata. Loji dan semua yang bersangkutan dengan air yang awalnya milik orang ramai ini diubah suai untuk dijadikan sebuah syarikat. Lalu Menteri Keewangan meletakan nilai terhadap saham air syarikat ini

Kementerian keewangan mengeluarkan pink form. Tertera di pink form inilah jumlah saham yang telah difaraidkan kepada sang kroni. Sang kroni atau kawan atau kenalan Pak Menteri boleh membawa pink form ini ke bank. Bank dengan berbesar hati akan menyediakan pinjaman berlandaskan jumlah saham yang tertera di pink form. Pinjaman dari bank ini untuk membolehkan sang kroni membeli saham yang akan diapongkan.

Sebelum ini Menteri Keewangan akan meletakan harga terhadap saham air disyarikat baru ini. Biasanya akan dinilai dengan harga yang agak rendah. Ini untuk memastikan mereka yang dapat anugerah saham dan pink form akan dapat menjualkan balik dengan harga yang lebih mahal. Saham ini diapongkan – kerana dinilai murah - maka apabila diapongkan ramai pembeli sanggup membeli dengan harga yang mahal.

Maka tuan empunya pink form dan tuan empuya saham akan menjualkan saham dengan harga mahal. Inilah cara dasar penswastaan dimana kaum kerabat , kroni dan elit kawan kawan United Malays National Organisation dapat membuat – bukan mee segera tapi duit segera.

Justeru – para kroni, anak bini, kaum keluarga dan kawan kawan Pak Menteri akan jadi kaya raya melalui dasar penswastaan ini. Kerana mereka semua ini mendapat manafaat maka pastilah mereka akan menyokong dasar ini hingga ke liang lahad.

Tetapi bukankah amat jelas dasar penswastaan – memfaraidkan harta orang ramai - ini adalah kerja merompak disiang hari?

Betul. Ini satu rompakan resmi melalui penswastaan. Ini adalah dasar yang diajukan oleh United Malays National Organisation. Rompakan ini juga menggunakan parlimen untuk menghalalkan cara merembat harta orang ramai. Inilah caranya bagaimana air rakyat Selangor tetiba dimiliki oleh syarikat Syabas.

Kesah rompakan ini diteruskan lagi :

Untuk memastikan harta rompakan ini akan terus membawa keuntungan, United Malays National Organisation telah mengikat perjanjian dengan Syabas ketika menjual harta rakyat ini. Dalam perjanjian jual beli ini Untited Malays National Organisation telah memastikan setiap dua atau tiga tahun harga air wajib dinaikkan.

Kenapa kah ini berlaku? Tidak kah sesiapa nampak akan butir isi perjanjian ini?

Rompakan ini cukup licik – orang yang merompak dan orang yang membuat perjanjian adalah malaon yang sama. Ertinya Pak Menteri yang bertanggung jawab membuat perjanjian adalah juga pemegang saham dalam syarikat yang di swastakan ini. Pelik? Silap mata? Tidak!

Kalau diselidik nama menteri ini pasti tidak akan ditemui. Menteri ini bukan bangang. Pak Menteri akan menggunakan pelbagai cara – lihat bagaimana Khir Toyo menggunakan si pemandu pribadinya untuk menerima geran tanah seluas 200 ekar. Semua boleh diurus. Ini dasar Malaysia boleh !

Perlu diberitahu bahawa surat perjanjian ini tidak pernah diketahui oleh orang ramai. Perjanjian antara Syabas dan kerajaan Selangor telah menjadi rahsia dan jatuh di bawah Akta Rahsia Kerajaan. Ini lah cara si perompak merompak harta orang ramai dan menjaga hasil rompakan mereka.

Hanya apabila kerjaaan Selangor ditadbir oleh Pakatan Rakyat barulah diketahui semua isi perjanjian ini. Kerajaan Selangor telah membakul sampahkan Akta Rahsia Kerajaan. Sekarang semua maklumat kerajaan Selangor boleh ditemui tidak ada lagi yang berahsia rahsia.

Rahsia Syabas sudah kantoi !

Hari ini kerajaan Pakatan di Selangor ingin mengambil alih kembali syarikat air Syabas. Ertinya dikembalikan kepada kedudukan asal dimana air dan semua yang bersangkutan dengan air di Selangor bukan milik syarikat atau saham individu tetapi milik kerajaan. Dari syarikat swasta dikembalikan untuk menjadi hak milik orang ramai sekali lagi.

Kenapa kerajaan Pakatan Selangor berbuat demikian?

Semenjak tahun 1997 apabila air di Selangor di swastakan amat jelas ianya telah merugikan orang ramai. Syarikat air Syabas selama 10 tahun ini telah dijadikan lombong emas untuk memperkayakan para kroni dan kaum keluarga. Buktinya amat jelas. Ini bukan fitnah dan tohmah. Bukti ini muncul dari laporan audit tahunan yang diteliti oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Tahukah warga Selangor dan warga Malaysia anak semua bangsa : bahawa gaji CEO Syabas, Tan Sri Rozali Ismail ialah 5.1 juta ringgit setahun atau 425,000 ringgit sebulan. Bayangkan kalau 5 juta ringgit ini duit lima sen sudah tenggelam seluruh tasik air di Hulu Langat.

Perlu juga diberitahu dari laporan audit ini , syarikat Syabas ini telah memberikan 72% kontrek bernilai 600 juta ringgit kepada syarikat kroni melalui rundingan sap sap sui. Juga dari laporan yang sama telah diketahui bagaiman 325 juta ringgit ‘tenggelam lesap’ entah kemana.

Melihatkan ini maka kerajaan Selangor sedang bertempur kuat untuk mengambil alih kembali kawalan terhadap syarikat Syabas. Sekarang ini warga Selangor telah mendapat 20 kubik meter air percuma. Air percuma ini diberi ketika Syabas masih lagi syarikat swasta. Bayangkan jika Syabas ini milik orang ramai. Berapa banyak keuntungan yang dapat kita sama sama rasa. Bukan hanya Tan Sri Ghazali sahaja yang dapat minum champagne Dom Perignon – malah seluruh warga Selangor dapat berenang dengan duit yang telah diselamatkan dari dirompak.

Apa yang sedang dilakukan oleh kerjaan Pakatan Rakyat di Selangor ini adalah permulaan untuk mengembalikan hak rakyat. Mengembalikan harta rakyat yang telah difaraidkan oleh Mahathir Muhamad dan konco-konconya. Perjuangan untuk mengembalikan hak rakyat masih jauh lagi. Api, lebuh raya, hospital, klinik – adalah diantara harta rakyat yang telah dirompak melalui dasar penswastaan.

Orang ramai – anak semua bangsa – tidak ada pilihan melainkan menolak dasar penswastaan. Amat jelas dasar ini adalah dasar yang tidak membawa kebajikan untuk orang ramai. Dasar ini hanya imembawa laba, untung, kekayaan dan kebajikan untuk pemilik saham.

Justru marilah kita turun sama berjuang di jalan raya pada 5 Disember ini. Pada hari Ahad yang akan datang ini warga Selangor akan berkumpul di Masjid Negara. Warga Selangor akan bersama Menteri Besar dan pimpinan Pakatan Rakyat untuk berarak menyampaikan memo kepada Yang Dipertuan Agong. Memo menuntut hak air mereka dipulangkan kembali.

Anak semua bangsa mari kita bersetikawan dan bersolidariti dengan warga Selangor yang berjuang untuk mendapatkan hak air mereka Hari ini air Selangor - esok api leterik dan hopital yang perlu kita sama-sama perjuangkan.(credit to  TT )

Monday, October 11, 2010

AnakMudaDiary : I have a vision


'I have a vision, to achieve and build the world without barrier, without discrimination of gender and races. This world create for one who love peaces and harmony among diffrences, not only in one community, but maybe in one or two thousand community,we had the history of Malcolm X,the black fighter for reject the discrimination, reject aparteid style, not only Black people, but also for white people who are came from difficult family at that time, same issue arise in Malaysia, but diffenrent 'tokoh' with different objective to fight. In Malaysia we had him, ibrahim ali of perkasa,who could do anything fight for malay again 'ghost of pakatan'.So will my vision be achieve?or Vision just vision that unachievable as we study in management paper' @ P.M.A.C


Salam, setelah lama meninggalkan penulisan mengenai sesuatu ini, saya datang lagi membawa cerita baru. Yang mana,cerita ini memang direka, cerita ini mengenai kehidupan seorang anakmuda yang inginkan peace dan harmony, menolak diskriminasi dan mencintai integrasi.


Ya, visi saya seperti yang tecatat diatas, dalam bahasa mudah, hidup tanpa diskriminasi kaum, gender atau faktor demografi lain. Namun begitu, hidup Di Malaysia yang ditinggalkan oleh penjajah British sememangnya membawa kesan.Biar aku cerita sejarah sedikit, dahulu kita ditinggalkan dengan melayu dikawasan kampung, cina di kawasan bandar, india di kawasan kilang dan estet. Ya, aku tidak lahir diwaktu itu, aku tidak mengalaminya. Tapi percayalah, aku cuba mencari penyelesaiannya. Kita ditingalkan british untuk memerintah sendiri, tak dinafikan merdeka yang kita peroleh, hari Malaysia yang kita sambut, tapi sebenarnya amalan ini masih berterusan hinga ke hari ini


Kita diperkenal kan dengan dasar ekonomi baru,dasar yang mahu merapatkan jurang pendapatan orang dibandar dan kawasan kampung, specifically, Melayu dan china. Adakah dasar ini juga racist?fikirlah sendiri. Setelah 50 tahun kita merdeka dan melaksanakan dasar ini, kenapa dasar ini masih tidak mampu di capai?apa kesilapannya? benarkah ayat2 racist seperti hantu china?cina kuat tipu?melayu malas?tolong melayu adalah alasannya??BAgi aku tidak, sebenarnya adalah Melayu tipu melayu.Thats all.DEB satu dasar yang diperkenalkan khas untuk menolong orang melayu. biarlah aku lancarkan kritikan ke atas dasar ini


1. Mengapa hingga hari ini, 30% ekuiti melayu masih belum dicapai?
2. DAsar ini hanya bercerita mengenai melayu di luar bandar, bagaimana orang cina susah diluar bandar?bagaimana orang india kempunan di mana mana?
3. Dasar ini ternyata dikata melahirkan usahawan melayu, TAn sri mokhtar, dan 1,2 lagi usahawan melayu. Tapi kenapa hanya syarikat tansri mokhtar dan 2 3 usahawan nie sahaja mendapat tempat kekayaan yang tinggi,Katanya ingin merapatkan jurang orang kamppng dan bandar, tapi, kelihatannya, orang melayu seoranng nie sahaja yang dikayakan
4. DEB bukanlah dasar yang salah hematnya, tetapi disalah gunakan.,kenapa? sebab hanya orang dibandar sahaja yang kita lihat meikmati dasar ini, ya memang ada orang lkampung dapat bantuan mara dan sebagainya, tapi besar mana bantuannya?Sebab itulah orang melayu di bandar bertambah kaya, di kampung pula miskin merana.

Mungkin akan ada kata aku tidak bersyukur atas nikmat yang aku dapat, jawapan aku tidak, aku tetap bersyukur, tapi aku melahirkan rasa kasihan kepada orang cina yang juga susah, orang india yang menuntut janji, dan orang melayu yang terus ditipu.  Ini semua berkaitan dengan visi aku, world without barrier atau sempadan. DEB adalah langkah awal kita dulu untuk mencapai gagasan ini, so, do remember, the first ste also count in a way to achieve the good result!

Hari ni, ramai menggunakan isu racism, untuk menarik perhatian kaum lain, dan untuk menyatakan bencinya kepada kaum yang digelar pendatang ini. Nampaknya ada juga lupa, tanah ini bukanlah 'tanah melayu',ia hanya nama, haknya adalah di atas sana,yang menetapkan segalanya. Orang kita juga menghadapi sindrom, di mana, kaum cina dan india kini diibaratkan seperti hantu menghantui orang melayu, sperti cerita hantu, hantu membawa mati, hantu membawa bala dan kemiskinan. Orang yang sama timbulkan cerita hantu,orang yang sama juga cuba menjadi penawanya. 


Berbalik kepada visi aku, mampukah ia dicaai di Malaysia. Aku akui aku menyukai pemimpin seperti Lim Guang Eng, Gobalakrishnan, Nik Aziz, dan lain yang jarang menyebut mengenai kaum yang dianuti mereka sahaja. Golongan ini begitu colourblind sekali, maksud aku disini, tak memandang gender sebagai satu perkara yang besar untuk dititik beratkan. Ya, aku tahu ramai akan kata, tindakan mereka adalah politik, politik untuk mengambil hati orang lain demi kepentingan diri sendiri. Tapi biar aku beritahu, tindak tanduk PM najib sendiri juga ppolitik, turun naik harga, 1 Malaysia, majlis hari raya rumah terbuka, raikan perayaan kaum lain, dakah itu bukan politik?itu juga politik supaya sokongan terhadap kepimpinan sekarang dapat dikekalkan dan menarik sokongan baru. Tindakan ahli parlimen mana mendekati pelajar, itu juga adalah politik supaya sokongan kepada mereka diteruskan untuk mengharungi pilihanraya mendatang.


So, politic is not big issue, the issue is our style of think, do we democration enough, adakah fikiran kita sudah cukup terbuka untuk menerima persamaan dalam kelainan? Issue ini adalah isu global, sesiapa memiliki demokrasi pemikiran, pasti memahami maksudku ini, mana2 isu yang ditimbul, pasti daapt dielak dan diselesaikan dengan penghasilan pemikiran yang demokrasi dan terbuka. Tapi problem di Malaysia adalah, suara rakyat kini dihadkan, suara berkepentingan tertentu sahaja di war warkan, mahasiswa kini disekat, dihantukan dengan pemikiran bahawa mahasiswa adalah belajar, tapi deme terlupa bahawa politik juga adalah salah satu mata pelajaran. 


Visiku ini, mungkin hanya tinggal visi diakhir hayatku, tapi aku sentiasa berdoa akan ada pemimpin yang mampu mencapai pembinaan gagasan ini, ada pemimpin yang akan hapuskan jembalang cina dan india yang ditangkap muat untuk takutkan orang melayu,  aku juga tidak lupa berdoa semoga pemikiran kita juga akan lebih bebas tapi dengan had yang islam bataskan. Aku namakannya 'visi', kerana visi adalah Direction of organization, that lead to achieve the objective. Mungkin Visi ini sukar dicapai, tapi cukuplah sekadar objektif untuk mencapai kesepaduan kaum dicapai, aku jealous melihat orang indonesia yang bergaul bersama tanpa sangsi islam atau kristian, warga dari china yang juga begitu, adakah akan wujud keaadaan ini di Malaysia? Jawapan itu akan ada dalam kepala yang demokrasi!


Sekian
AnakMudaDiary @ P.M.A.C



Wednesday, October 6, 2010

Kerana Sepohon Cinta;;

























Cinta? apa itu cinta?wujudkah ia
Kerana Cinta, banyak lagu tecipta
Manusia berdondag sayang setiap malm
Mengolah ayat2 'jambu' menarik hati awek

Kerana cinta irama ini berdendang
Mengapa harus cinta?
Ada apa dengan cinta?
Cinta Antara kita
Kalimah cinta
Hebat, dengan 5 huruf, terolah segalanya
meraikan bisik putik cinta

BAit yang didendangkan ini juga cinta
Cinta mengenalkan erti sedih dan gembira
hebatnya cinta?
Seorang wajah berkedut, dan seorang lelaki kacak
Seorang Minah cun, dan seorag lelaki bergendut duit
Nampak tak sesuai, tapi bila bercinta,
SEmua realiti menjadi palsu

Dikala menulis,ada tubuh menyampaikan dihadapan
Buka cerita pasal cinta, tapi pasal teknologi
Ada juga seorang budak masuk kerana kecewa
cinta fantasynya ditemui lambat
Ditemui selepas dia menemui cinta di Alam realiti

Cinta membuat dia buta telinga
Pekak mata
kudung mulut dia,
Taapa keluhan kata seperti biasa
Cinta itu cinta yang dia impi
Memang benar kata orang
Mencintai tu tak bermakna memiliki

Jadi, adakah apa yang kita miliki bukan
sesuatu yang kita cintai?

Mulut mudah melafaz kata
Ketika bergaduh mulut menjadi 1 hati 1 jiwa
menjadi 2 hati 2 jiwa,mungkin juga
1Malaysia, menjadi 2 atau 3Malaysia
Kasihan, lantaran mulut, segala
kenangan dilupakan
Segala kesalahan menjadi pertimbangan

Ya, cinta ini tak semudah bercinta bulan
Cunta bulan, bulan membalas dengan sinaran
Cinta bulan , ia memberi ketenangan
kepada ribuan tenungan
CInta ini pula? sedikit tenungan ada makna
mana dan marah
Cinta ini, ada mula dan ada akhirnya
Cinta ini, disalut air mata memori
Dan senyuman kenangan

Tapi manalah indah andai cinta ini sepi
Manalah indah andai cita ini senyum
hingga pipi naik sengal
Manalah indah cinta ini
Andai bahagia berpanjangan
Membawa kealpaan

Sepohon Cinta,
Pohon itu keras, akarnya serabut
Daunnya yang adakala hijau menawan
dan adakala Kuning berguguran
Jika tidak disiram air
Sayulah ia, dibiar layulah
Indahnya mencipta pelangi cinta
Hebatnya mencipta racun cinta
Jadi Suailah aku katakan
cinta ibarat sebuah pohon

Sehingga manusia terlupa
Pepoho cinta beracun

Memamah Hidup Mereka sendiri.


Sekian, P.M.A.C @ AnakMudaDiary

Thursday, September 23, 2010

Sajak Pasal CInta, Orang lain buat, tak tau kenapa aku suka (:P)

Ku mengatur langkahku
Jalan tanpa bayang-bayang mu
Langit dan bumi setia menemani ku
Matahari menyinar tak pernah berpihak pada ku
Ku kepanasan tanpa perlindungan mu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri mu dalam hidup ku ini
Rasa kecewa ada bilakah kita nak berlari
Namun yakin ku takkan ku temui

Ku takkan pernah cuba berhentii
Langkah ku mencari cinta
Yang ku tahu hanya tuk diri ku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia
Kerna ku tahu akan ku jumpa diri mu

Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpi ku selalu
Ku lihat semua gembira

Bila mengenali erti cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin teman tuk berbicara
Cinta jangan sembunyi
Andai ku kabur mencari
Hadirlah dalam hidup ku ini

Cinta jangan engkau pergi
Bila langkah ku cuba
Untuk mengejar diri mu

Wednesday, September 1, 2010

Kenapa Lelaki Menangis~


Assalamualaikum w.b.t

Entry kali nie lebih kepada kisar mengenai kehidupan aku sendiri.. Tajuk mudah kenapa lelaki menangis. Nak ceritera laki ni dikatakan mempunyai hati yang ego dan keras untuk menangis. Pada aku, tue semua benda lame sebab dunia sekarang da terbalik, dah bukan laki saja dam wanita, tapi wanita pun dam lelaki.haha. Eleh, bukan sekali 2 je kes nie, banyak kali da, tak kisah dah laki bini ke, sweet couple ke, kalau dah kene dam dam jugak!haha. Aku bukan lah nak cerita kelooseran lelaki yang kene dam nie. Aku just nak cerita kenapa banyak laki masih sukar menangis. nak buat readers tersentuh?aku bersajak sket ley ar, tak reti n tak bayang dah aku cara mane lagi. Mesti ramai ingat pasal cinta semata mata, tak dalam nukilan aku kali ini, aku akan try cube masuk sume, supaya bukan kita tangkap cintan je, tapi ambil juga pengajaran


Lelaki ini
Yang kau kenali dulu
Hidopnya dalam kesusahan, tak senang
Dia sering menangis mengenang dosa2
Dia sering menangis merindui arwah bapanya
Dia sering menangis bagaimana
mahu membahagiakan ibunya
Dia akan menangis dikala malam kerana
hatinya yang sering berfikir akan kesusahan dirinya

















Lelaki ini 
Seorang anak
Taukah kau anak lelaki juga mudah terasa hati?
Tahukah kau disebalik gelak tawa
ada juga penyesalan didalam hatinya
Hati jantan ini selindungkan
Hati jantan ini rahsiakan
kerana takut menjadi contoh buruk
kepada adik adik perempuannya nanti


Lelaki ini masih lagi seorang anak
Semakin lama, semakin sukar menangisi sesuatu
Dan adakah kau ingat, kami tak mampu menangis?
Adakah kau merasai dendam hati
yang menangis kerana tidak lagi
berjiwa lembut untuk menangis?
Kau kata lelaki perlu tegas, jadi
kami malu untuk menangis


Lelaki ini
Kini bergelar kekasih, wahai kekasihku
Apa kau sangka tangisan kami adalah murah?
Dan kau sangka kami terdiam beerti tiada perasaan
Kau ingat tak? ketika kau menangis
Aku tidak menangis supaya kau tidak merasai 
kesedihan yang kami kongsikan
Kami tidak menangis, kerana mahu kau terus berseloroh

Tangisan ini, kami hanya alirkan di dalam hati

Jika kau membuat kami marah
Jika kami berkecil hati
Hati kecil kami juga menangis 
bukan dimata, kerana tidak mahu
kau tahu kami bersedih akan tindakanmu
Ketika rindu, kami masih lagi menangis
mengharapkan kau hadir disisi
Namun kami tahan tangisan ini, kerna tahu
tangisan ini akan membuat kau tidak senang duduk
Lalu kami rahsiakan lagi


Lelaki itu
Kini bergelar suami
Wahai isteri kesayanganku, kami akan menangis didepan kau
kami akan mahukan pujukan kau
kami akan mahukanbelaian manja dari kau
Kerna setelah lama kami memendam tangisan ini
kau redakanlah sekiranya ia mengalir
Kami masih cemburu apabila kau memuja mereka
Kami masih cemburu apabila kami tidak dimanjakan
Kami masih cemburu apabila kau sibuk
Kami masih cemburu apabila kau mempunyai
sesuatu yang lebih hebat dari kami
Kami cuba menahan kesugulan hati ini
Supaya kami kelihatan sentiasa lebih hebat

 










Lelaki itu
Kini kau bergelar ayah
Wahai anak kesayanganku
Apakah kau ingat ayah mu ini tidak pernah 
tangisi akan ketegasan ini
Adakah kau ingat lakonan ketegasan ini
Tidak pernah disusuri air mata?
Air mata ini tidak mahal nak,
Tapi ayah tak mahu kau jadi selemah ayah
Ayah tak mahu kau pijak ayah di masa hadapan nanti
Air mata ayah berlinangan, air mata ini bukan lakonan
Sedangkan ibumu pun sukar membuatkan ayah menangis
Tapi tika kelahiran kau
Ayah tidak pernah sangka 
Ayah akan mengalirkan air mata ini kerana
bersyukur kau telah selamat dilahirkan!
hargailah ini, surat dari hatiku buatmu anak


Wahai lelaki
Ini adalah pesananku buatmu
Menangislah, tangis dan tangisilah
Kerana kau tidak pula takot akan kau yang
tidak pernah terfikir untuk menangis dihadapaNya
Kau tidak pula menangis terkenangkan kesusahan saudaramu
Kau tidak pula menangis merindui Rasulullah s.a.w
Kau tidak pun menagis bersyukur 
atas nikmat yang kau kecapi selama ini
Menangislah kerana malu kepadaNya
Menangislah kerana semakin hari hatimu semakin keras
Semakin sukar untuk mengeluarkan linangan air mata
Sehingga ia menjadi
Permata Tak Berharga!


sekian
~AnakMudaDiary~

Thursday, August 26, 2010

~~Warkah Buat Isteri~~

Warkah buat Si isteri


Assalamualaikum Pembuka bicara

Isteri
ketika meniti perjalanan mengemis kasihmu, telah aku ketemukan begitu ramai calon isteri
ketika meniti perjalanan ini, aku telah berjumpa dengan fantasy dan realiti yang sukar masing masing
mempunyai kelebihan sendiri
Namun begitu, kau juga menjadi pilihan hati, kau lah fantasy di alam realiti
Disaat kami bersumpah taklik
Itu adalah saat paling menggerunkan
Kami takut kau akan dilukakan
Kami takut tidak dapat memberimu keselesaan
Kami takut hubungan kita tidak seindah sewaktu
kita bercinta di hari itu
Namun kami ingin kau semadikan kami
di ruang kamar hatimu

Isteri
Di ketika itu ,aku menyanyikan lagu Aisya Humaira iaitu lagu sempena Isteri Rasulullah s.a.w
Sejenak aku mendenganr lagu ini,aku terimpi untuk memiliki isteri sepert Aisya Humaira
Mendampingi perjalanan hidup ini yang penuh tingkah dan dugaan
Bersabar dengan tingkahku yang sekian kali hilang kesabarannya


Isteri..
Sering kau pening apa yang kami(laki laki) mahukan
Sering kau bingung dengan apa yang suamimu impikan
Mahukah kau tahu rahsianya?
Bersabarlah, disetiap kejadian yang telah berlaku

Suamimu ini
Bukan berimpian kau menjadi pemain gitar lagu 150 juta
bukan berkeinginan kau menyembah dikaki ini
Jauh sekali berkeinginan kau menjadi hamba abdi kepada kami
kerana setiap kelakuan dan celotehmu
Itu adalah hadiah dan bonus buat kami

Suamimu ini
Berkeinginan kau menuruti suara ini selagi ianya perkara benar
Berkeinginan kau melembutkan hati ini dikala kesabaran hilang memunca
Berkeinginan kau bersandar bersama dan 'buat aku tersenyum'
Berimpi kau menjadi teman di Taman Syurga nanti


Kami(laki laki) mencemburuimu
Kau insan yang mudah mendapat habuan syurga, tahukah kau mengapa?
Hanya dengan mentaati kami
Hanya dengan menundukkan pandangan dari lelaki lain
Hanya dengan mendirikan solat 5 waktu
Hanya dengan memudahkan hati2 ini dikala susah
Hanya dengan menghilangkan kerutan di dahi ini
Maka, tak perlulah lagi risau bertaut dihati mu
mengenai habuan syurga

Isteri
Jangan kau sangka kau wanita, maka kami berkuasa
Tahukah kau lelaki yang hebat di tempat kerja
mempunyai teman yang setia di rumah
Tahukah kau, lelaki yang mentaati ibu bapanya
mempunyai isteri yang solehah dirumah
Setiap amalan yang kami(laki laki) lakukan
Kau juga mendapat habuan yang bermanafaat
Tanyalah mana2 pemimpin hebat didunia
Nescaya dirumahnya, Isterinya adalah setia
dan taat dalam menyenangi suaminya

Isteri
Apabila kau membaca warkah ini
Janganlah kau berat hati
Janganlah kau merasa besarnya impian kami
Kerana setiap keluhan hatimu
adalah resah juga di hati ini
Bergumbiralah, berselorohlah denganku
selokamu adalah lagu untukku
bebelanmu akan kujadikan
kata ransang buat diriku.
Aku berharap kita akan melayar bahtera menuju
dan mencari keabadian syurga bersama sama\

Sekian

AnakMudaDiary

Tuesday, August 24, 2010

Isu Khutbah Jumaat Masjid Pulau Pinang : Pandangan Saya

Assalamualaikum w.b.t

Setelah lama tidak menulis ayat2 bertemakan politik, hari aku menulis balik pasal politik pasal berita mengenai khutbah jumaat di pulau pinang. Yang mana media stream tempatan sibuk duk cerita isu nie yang rata rata tajuk depan


'DAp kuranghajar,biadap,tak hormat agung'


Sebenarnya ceritanya lebih kepada boleh ke kita doakan kesejahteraan orang lain yang bukan beragama islam?okay. Persoalan tu aku tinggalkan dulu, sekarang kita pergi tengok betul ke DAP nie kuranghajar? Aku terbaca isu nie dalam main stream media kata 

'Nama Lim Guang ENg disebut menggantikan nama YDP Agong dalam teks ucapan khutbah waktu solat jumaat.TEks itu telah dikatakan ditukar nama agaong kepada nama MB yang sekarang dan merupakan seorang cina.'



Okay fine, ramai gak yang kangkong terpengaruh dengan berita macam nie. haha.Kalau aku jadi main stream media aku akan buat tajuk nie :


1. Orang melayu islam sengal
2.Orang melayu islam pelupa
3.Orang Melayu Islam mudah kene tipu


                                       Kalau Macm gambar kat atas nie, apa hukum dia?boleh ke?

Mana taknya, andai kata benda nie betul2 berlaku, betul lah kiranya pertukaran teks ucapan khatib membaca khutbah tue, dan khatib hanya ikut saja, terlalu lah ketara bahawasanya orang islam melayu  kat tanah melayu lagi teruk dari kerbau yang dicucuk hidungnya! Dengan hanya tukar teks, kalau dah tau benda tue salah kenapa pergi ikut lagi?So, pikir balik, DAP kuranghajar ke ada orang bodoh atas dunia nie? SOry, aku guna bahasa kasar sebab aku rasa peristiwa nie cukup merendahkan martabat islam andai benar2 berlaku. Secara Tak Lansung, nampak sangat lah kita nie hanya reti membaca je, memahaminya?entah. Membaca, tak paham, macam mana leh jadi guru yang baik kepada yang mendengar khutbah?


Susulan itu, Mufti perak terus keluarkan kenyataan, 'Orang Islam Haram untuk berdoa untuk orang Kafir'. Nie ape punya tuurr??dia nie orang berilmu ke orang bakhil ilmu? Sifat macam nie dalam agama hanya membuatkan orang lain meluat dengan agama islam, orang lain akan rase ,'Oraang Islam nie bajet bagus'. Padahal, yang men judi, yang minum arak, yang tokey lesen judi, tokey kelab, semua ade orang islam gak. Orang melayu gak ada semua tue, kan ketuanan melayu, semua adalah.haha.Islam tak pernah larang kita doakan pemimpin yang bukan islam, antara doa yang diajar

 1.Mendoakan orang tu dapat hidayah untuk peluk islam
 2.Mendoakan dia bahagia atas kebaikan yang dia buat


Aku juga berdoa untuk orang non-muslim
mereka bersopan dan adab bersamaku, aku doa
Mereka berlatih puasa dan berbuka bersama, aku berdoa
Mereka tolong aku, aku berdoa
Mereka bekerja denganku, aku berdoa


Ini satu dosa ke? Kalau ini dosa, samalah islam dengan agama kristian, yahudi dan lain lain. Berdoa adalh senjata umat islam, doa adalah sesuatu kelebiha buat umat islam. Dalam kes atas ni, masih tak da lagi bukti kata kat masjid tue memang disebutkan nama Lim Guang ENg, tapi juak2 yang dengki dengan kepimpinan LGE yang membuat berita dan menghembus semangat perkauman. DEngan alasan kononnya mempertahankan intitusi diraja, YDP Agong, konon mempertahankan dan tunjuk mereka adalah pejuang islam. 


Bagi aku mudah, kalau pemimpin kita agung ke, Pm ke, melayu ke, islam ke, kene gulingkan jugak.!Aku lagi suke nak tau, apa agaknya hukum mendoakan orang kat bawah nie, Mufti Perak!Sila Jawab!

Andai nya mereka nie pemain rasuah

Andainya mereka nie pemain judi
Andainya mereka nie hanya lepak dan bersemayam tak bekerja
rakyat penat kerja bayar tax dapat duit kat diorang
Andainya mereka ini kayakan anak bini mereka je
Andainya mereka ini, nama ketua islam, tapi bila isu islam
membisu macam telengong
Andai mereka ini ada rumah berjuta RM kat luar sana@negara
Andai mereka ini berbelanja kuat pakai duit rakyat
Andai mereka suka rembat harta rakyat
Andai mereka nie tiup api perkauman
Andai mereka nie kerja bermain perempuan untuk kepuasan

Orang orang kat atas nie bagi aku yang kita tak boleh doakan kebahagiaan diorang. Orang kat atas nie lah patut nya kita minta mereka dilaknat sebab mengambil hak orang lain dan hak rakyat.Okay, Rumusan aku ley wat kat sini, ade dua cerita,


1. Kalu betul benda nie jadi, marahlah pada khatib tue dulu!Sebab hanya baca tapi tak mmahami
2. Kalau la benda nie tak jadi, doakan lah untuk orang2 yang baik, tak semestinya dia islam sahaja, janganlah doakan orang yang suke rembat harta panjang umur, jangan doa mereka lebih cepat kaya, jangan doa mereka hidup bahagia walaupun mereka itu adalah Melayu dan Islam!

Sebenarnya ini lah politik. Mereka akan buat benda yang benar tapi lain dari kebiasaan menjadi salah. Termasuk lah si mufti tadi, dia tak pula bising apabila gambar banner macam gambar kat atas tue keluar, tak sebut pun?haha.Sepatutnya, tiada nama perlu disebut dlam teks khutbah, cukuplah dengan menyebut 
'sekalian pemimpin dan rakyat', nie lagi islamik, sebab di depan Allah


Kita adalah sama
tak da yang nampak miskin, 
tak da yang leh pakai mahkota nak tunjuk dia power
tak yang pakai tie untuk tunjuk dia nie beretika
tak ada yang boleh kata 'aku berkuasa'
tak da lagi cerita politik depan Allah nanti
tak da lagi ketua agama islam


Semuanya sama, yang membezakan adalah dosa dan pahala dikalangan semua.Bukan kerana aku rakyat, kau pula PM, MB, RAja,Sultan, Presiden FAM, then kita akan berdiri dan menghadap kiblat yang berbeza. Tak! Kita sama dan serupa!


Sekian
AnakMudaDiary





Tuesday, August 17, 2010

Bulan, aku juga berdoa untukmu~

'Bulan', kan senang kalau aku bersama kau. Aku tahu kan akan mendampingiku setiap masa, dan sekalian masa akan mencemburuiku.Melodi melodi terang bulan akan mendampingi kita, aku akan berlompat setiap hari supaya sentiasa dapat bercumbu dengan mu, menambahkan cemburu mereka.


Kau sentiasa menerangi malapku. Apabila kulafazkan perasaan ku,kau akan diam dan aku anggapnya sebagai tanda kau bersetuju menerimaku sebagai kekasihmu bulan. Itu adalah bait bait setuju yang kau lafazkan dalam keadaan pegun. Sehingga aku percaya dan sedikit pun tak mempersoalkan mengenai perkongsian kasih antara kita bulan.


Aku tak lihat kawah dan lubang di rautmu. Tidak pula sekali aku terfikir kekurangan tarikan graviti mu jika dibanding dengan bumi yang aku berpijak sekarang, bumi ditempat aku menulis sekarang ini. Tapi kau mempunyai keistimewaan untuk membuatku rasa sempurna apabila berdamping denganmu. Manusia mahu bercengkerama denganmu, tapi aku juga mempunyai kesempatan untuk mengadu domba denganmu, untuk mengadu kasih bahawa aku dalam kesusahan dan kesenangan dan kau tanpa jemu untuk mendengar perbualanku. Tanpa sedikit pun membantah yang akan mengguris hatiku. Maafkan aku andai telah mengguris hatimu.


Bulan, chayamu benar2 memukau kalbu, tersengih kambing aku menatapinya, menghayatinya, dan mentaati cahayamu. Riakmu seakan akan mengatakan tanpa ragu bahwa aku adalah milikmu bulan. Hari ini, kau gembira dan terus bercahaya. Apabila pasangan bermadu asmara di bawah sinar purnama, kau meraikan mereka dengan nurmu yang seolah menari keriangan meraikan. Didepanmu, mereka pun berjanji setia dan mengadu supaya kau menjadi saksi utama. Kau tidak mencemburui mereka, reaksi kau hanya seperti mendoakan adaptasi mereka yang khayal di alam fantasy menjadi realiti. Realiti yang mana kebahagiaan akan bersemadi


bulan, semalam aku termimpi untuk menjadi sepertimu. aku bermimpi bahagia seperti bulan.Bulan tidak berkecilhati, kehadirannya sentiasa didambakan, sang pengasih akan terus berkasih, kemunculannya memarakkan lagi api kasih yang membara di jiwa jiwa pengasih. Hingga si tua pun akan terasa muda. Perubahan rupamu bukan tanda kau berkecil hati. Jauh sekali sebagai tanda marah menguasai. Tapi itu lah tanda yang menyebabkan kau dikagumi, dan perubahan itu yang menjadi kan kehidupan di bumi berwarna warni, seindah pelangi.


Tapi, aku terlupa!berkhayal sehingga lupa bertanya adakah kau benar2 berseorangan ketika kau memancar.? apa yang buatkan kau kelihatan tenang dan sentiasa dirahmati? Rupanya, kau sudah berpunya wahai sang bulan.Cahaya yang kau pancarkan itu bukan lah untuk aku atau sesiapa, tapi itu adalah simbolik kepada kebahagiaanmu. Apabila kau bberharap pasangan yang bermadu kasih terus berbahagia, kau juga susuli dengan harapan supaya pasangan itu mendoakan kebahagiaan engkaukan??jangan kau nafikannya bulan~!


Rupanya kau menerangi malam untuk memberitahu kebahagiaan itu kau telah kongsikan nya dengan sang matahari. Kebahagiaan yang aku dambakan telah pun dipenuhi, telah pun dicuri,tidak!'aku lah yang cuba mencuri kebahagiaan itu. Aku melawan matahari?mana lah mampuku, kudrat ku akan punah sebaik cuba berdekatan untuk berbicara dengannya. Merampasmu? mana mungkin bulan, aku hanya akan terus melempar pujian dan bait bait sayang terhadapmu .Aku hanya akan pendamkan, tapi tak sekali akan kucuba untuk hailangkan.




Balasannya, akan aku selongkar seluruh pelosok dunia, akan aku memberitahu sosok yang hangat bercinta mengenai kehangatan cinta kau dan seng matahari. Akan aku gegar setiap gunung berapi supaya terus memancutkan lahar menzahirkan rasa gembira mereka. Bukan niatku untuk menghampakan mereka yang mengasihimu, tapi untuk membuatkan mereka supaya mendoakan kebahagiaan kau dan dia. Agar mereka terus menari dan bercanda meraikan hari hari kasihmu.


Andai mereka menolak, janganlah kau bersedih hati, jangan kau bimbang sayang '(minta maaf sang matahari menggunakan sayang terhadap kekasihmu)', kerana sosok ini akan sentiasa mendoakan mu bulan. Sebagai tanda sucinya kasih yang aku bina untukmu. Sosok ini akan terus menari dan berlari meraikan hari hari kasihmu. Dan jangan kau lupa bulan, jangan kau sesekali lupa, biar mereka menolak untuk meraikan cintamu,


~AKU JUGALAH YANG BERDOA UNTUKMU~


sekian


AnakMudaDiary

Sunday, August 15, 2010

Sajak buatmu ANakMuda Dibulan RAmadhan

Assalamualaikum w.b.t


AnakMuda
Tiba Lagi RAmadhan yang Di rindui
RIndu Atau Kau REsahi?
Hanya Kau mengerti perasaan hati
Sekiranya gelisah, tanyalah lagi
HIngga hatimu meniti rasa ramadhan yang dirindui


AnakMuda
RAmadhan bulan berpuasa,bulan menahan
Tidak hanya menahan lapar dan dahaga engkau
tapi juga melemahkan nafsu kau ankmuda
Sekiranya kau tewas
BErtanyalah, layakkah kau digelar anakmuda


AnakMuda
Sekiranya kau tidak bersolat, bersolatlah maka
Sekiranya kau lama Menjauh, dekatilah maka
Sekiranya seorang yang durhaka, berkasihlah maka
Sekiranya kau banyak membuat dosa, berpuasa
Sekiranya kau sering bercanda bersama cewek
bercengkeramalah pula kau dengan Dia
Sekiranya Rokok mu masih panjang,
Hold it on, katakan taknak
SEkiranya kau Berjaya mengatasi
tak semestinya kau sudah boleh bangga
fikir juga banyak perkara perlu ditinggal


AnakMuda
Bulan ini amat penuh keberkatan
Tidak hanya dipenuhi dengan kenikmatan,
tapi keampunan
Jangan kau rasa, puasa mu sudah cukup,
Bangkitlah mencerna semangat
Bangkitlah membakar obor jiwa AnakMuda
supaya sentiasa keras menentang arus

AnakMuda
kau tidak perlu berhenti gurau dan senda
kau tidak perlu hilangkan riuh dan tawa
kau tidak perlu merasa tiada jiwa di bulan ini
kau tidak perlu merasa ototmu tidak berisi
kerana
puasa sehari 
tidak beerti nyawamu tiada lagi disisi
tidak beerti kau hilang penghidup diri
tidak beerti kau darah tua meresapi diri
kerana Dia ada disisi
menanti untuk kau bercanda di sisi
menunggu kau untuk berhipokrasi
merindui untuk kau bercumbu dengan Nya lagi



AnakMuda
Pesanan ini dari aku jua anakmuda
Pesanan ini dari seorang yang sedang ditelan usia
Pesanan ini tidak beharga
yang diharap pada kau mempunyai makna
yang diharap pada kau mempunyai cakna sinar
Pesanan ini berupa hodoh
tapi siapa tahu hodoh itu adalah jalan 
baik untuk merendah diri







Sekian
AnakMudaDiary @ Panglima Muda Ahmad Chin

Thursday, August 12, 2010

Kongsi Ilmu Sempena Bulan Puasa :: AnakMudaDiary








Assalamualaikum w.b.t

AnakMudDiary Kembali lagi..

Alhamdulillah...Permulaan puasapada 2 hari yang pertama berjalan dengan baik sekali. Bersyukur terhadap Allah S.W.T..Cuma untuk Posting kali ini, saya baru terfikir untuk membuat posting dan berkongsi idea mengenai Bulan RAmadhan yang sedang dinikmati umat Islam ketika ini.

Puasa.Dari segi bahasa ia beerti menahan. DAn dari segi syaraknya, 'menahan diri dari lapar dan dahaga serta tidak melakukan perkara yang membatalkan puasa bermula terbit matahari hingga terbenam fajar di petang hari.RAsa nya tak perlu saya ulas mengenai puasa,fadhilatnya, amalannya, kerana umumnya semua sudah mengetahui perkara dan apa yang ada di dalam bulan puasa ini

Bulan Ramadhan mempunyai banyak pengertian, anatara nya Bulan HIjrah, Bulan perubahan, bulan kebaikan. Dan ramai kita tahu pentingnya supaya menjaga kelakuan dari melakukan perkara yang membatalkan puasa.
Tapi sayangnya, dalam kita menjaga dari puasa kita terbatal,sepatutnya masa ini juga lah kita harus menahan dari melakukan perkara yang mengurangkan pahala puasa kita. COntohnya, 

1.meninggalkan solat,
2.Memaki hamun dan mengumpat
3.Membuka Aurat
4.Menaikkan nafsu shahwat jantina berlawanan e.g berpakaian ketat,seksi
5.Melakukan maksiatdan dosa2 lain


Perkara disebut, tak termasuk dalam perkara yang membatalkan puasa kan?tapi perkara ini termasuk dalam perkara yang mngurangkan pahala puasa, kerana ia menambahkan dosa kita. Dalam erti kata lain, buat penat@rugi kita menahan lapardari pagi ke petangwapi kita tidak kisah mengenai perkara2 ini


Jika diberi peluang untuk berucap di bulan ramadhan ini, saya lebih suka memperkatakan amalan yang juga dilakukan di bulan lain seperti bersolat 5 waktu. Mengikut sunnah nabi, kerana bulan ini adalah bulan yang penuh dengan kenikmatan dan syaitan dalam rantaian, yang mana kita hanya perlu mengawal nafsu dari terbabas. Masih ramai yang menganggap bulan RAmadhan hanyalkah 'bulan puasa', tapi ramai tak tahu bahawa bulan ramadhanlah bulan pemangkin perubahan,bulan :


1.Si gemuk nak jadi kurus
2.Si pendosa nak buat pahala
3.Si kaya nak belajar rasa orangmiskin
4.Si bakhil mencurahkan hartanya
5.Si ketat mengukir senyuman ikhlas
6.Si baju ketat memakai yang longgar
7.Si pencaci bersediauntuk dicaci
8.Si Couple,bersedia untuk kurangkan dating
9.Si isteri membukti ketaatannya

Dalam 9 perkara diatas,tiada lagi yang penting melainkan, 'Disiplin Dan Kesabaran'. Jika tiada 2 perkara nie,nescaya akan jadi rugilah apa yang mereka lakukan. Justeru, saya tak menganggap bulan ini adalah untuk berpuasa sahaja, jika kita hanya berpuasa tanpa melakukan amalan lain,ia juga sama dengan orang bukan islam yang turut berpuasa di bulan Ramadhan.


Mungkin setakat ini dulu entry untuk kali nie, Insyaallah video seterusnya mungkin akan diterbit dalam masa terdekat nie.Harap perkongsian ilmu ni dapat diambil hikmahnya secara bersama, anda dan saya.


SEkian,WAssalam


AnakmudaDiary

Saturday, July 31, 2010

Semangat Yang Berterusanl;;;

Assalamualaikum w.b.t



Nie?tak yah ckp, stylo kan gambar nie?



 





























Ape khabar kawan?hari ni tanggal 1 ogos 2010. Hari ni aku rase nak cerita pasal diri sendiri sket plak, tak tau nape...

Masalah : 

1. Kenapa aku dah mals menulis blog?aku pun tak tau nape, mungkin sebab fb dah memnbuatkan banyak idea dan permikiran yang cuba diutarakan menjadi terbantot.kemanakanh semangat aku nak berblogging dulu?

2. Diam tak diam dah sebulan aku balik UUm nie, Alhamdulillah setakat nie semua berjalan lancar, cuma masalah malu malu tue masih ada, dah masuk sem 7 da, memg byk malu aku dapat kurangkan,sem nie mungkin akan bertambah bz, am i leaaving my blog?no...but what i got a do with it?semangat belajar??kejap membara.kejap merundum, lecturer Alhamdulillah semua okay, semua mula tunjuk suka kat aku,,huhu,,bangga kejap, tapi...ape masalah semangat nie yang susah nak motivate slalu dan berterusan?

IMan..ade gaya bakal pemimpin tak?
3. maslah bosan, aku tak nafikan kawan2 yang dah chow semua membuat aku bosan, tinggal jareq ijat eric abukl sem 7, pastu kawan2 ngan ganu,yoe, and adi,ehehe,,betul kate orang kawan datang dan pergi,futsal pun dah tak menarik cam dulu, bila time abis kelas awal..time tue la rase bosan.study?let me think first?haha
ome and ejun..BFF...


4. Aku pernah dicemuh atas result aku yang merundum, result teruk, tapi tue jadi sebab ke untuk aku terus berdiam?aku ada kritik ketua hakim negara tapi aku kene balik, which one ethics?me or kenyataan ketua hakim tue?ada ke sbb dia ketua hakim?so i need to diam?hah...bodoh ke aku?haajha


Time nie lah kami bersusah payah, rndu oo
5. Semangat bersukan pun da tak da, dul semangat bola tampar tinggi, skarang hampeh,haha,kene tipu ngan junior, kate deme mereka hebat,tapi masuk kort aku terus sangsi, mane hebat tue ek?haiyo...tolong jgn tipu aku, aku tak marah korang pun kalo ckp tak ley men,tapi jgn tipu,kesian aku, kesian kolej tnb,


Ejat!dia berusaha nak jad affrat
6. SAmpai bulan 8 nie, banyak perstiwa buat aku masih tak ley bangkit semangat, seluar yang lusuh pun aku salahkan tak bagi aku semangat, aku salah ke seluar tu salah?

Sebahagian Keluarga aku


7. Aku rindu nak balik umah jumpe anakbuah baru, tapi nak balik,aku akan terpikir, ape agaknya mereka akan pandang aku?beban?anugerah?pandai?cerdik?bodoh?tue pun satu hal, nanti mesti kene sound punya, aku harap semangat dari semua, abg aku datang aritue kat sini bwk jaln2, Alhamdulillah, walau lame da tak jumpe, semangat kekeluargaan masih kuat, tak segan aku menerima nasihatnya, da tak maki aku, tapi dia tegur dan nasihat aku, buat readers, nasihatlah aku, tegur keoveran aku, boleykan

Sekian itu sajalah kehendak aku dalam hidup nie...semoga aku akan jd the 
goods slave
goods sons
better student
best human
solehman


Anakmudadiary

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...