i serve nuff nang

Friday, February 24, 2012

Aku islam yang tidak menghina bangsa dan agama lain

Assalamualaikum
Selamat Selamat

okay, lepas beberapa hari aku tinggalkan blog ni, aku jadi boring. rindu gila nak menulis, aku akan teruskan azam aku untuk jadi penulis blog, walau tak reti nak ajak orang baca macam mana, tapi at list kalau aku mati awal, ada nak, dia akan dapat lihat dan komen legasi pandangan aku kat dunia ketika aku hidup. Tinggalkan anak dengan harta je masih belum cukup berbaloi, aku akan tinggalkan dia pandangan dan pendapat, yang mengajak dia berfikir.

"Duhai anak, diwaktu 
papamu ini masih hidup, usia mencecah 24 tahun, papa telah pun lebih membuka mata melihat dunia. Ketika ini, kami sedang berhadapan identiti krisis, akibat dari ketaksuban kepada selebriti, ustad selebriti dan ulama' sehingga terlupa yang diri ini boleh berfikir sendiri. Dikala ini, banyak projek projek yang terbentang menggunakan nama islam, kononnya mahu membela umat islam yang katanya ditindas, ada yang terlalu agamist sehingga tak sanggup tidak menerima kewujudan kerpercayaan lain selain dari kepercayaan mereka. Kala ini, kami menggunakan facebook, ramailah pendakwah selebriti yang diikuti, banyaklah status2 mereka yang kononnya mahu menjadikan diri mereka hero agama, sedangkan mereka itu ada rasa 'diri aku lebih baik dari dia tu'.

Wahai Anak Kesayanganku
Papa juga sedang berkrisis dengan masyarakat, papa tidak sehaluan dengan kebanyakan umat islam melayu ini. Tidak pasti, papa dikrisiskan atau, masyarakat kita dalam krisis. Iaitu mereka memandang semua orang kristian dan yahudi sebagai perosak dunia. Tahukah kau anak, mereka amat sensitif apabila dikatakan orang yahudi mahu masuk kerumah mereka kerana pada mereka yahudi ini adalah bangsa laknatullah, sedangkan orang islam yang mennyalahguna kuasa juga patut diberi gelaran yang sama.

Duhai anak,
Orang islam ketika ini sangat sensitif jika babi, arak, yahudi, kristian masuk ke rumah mereka. Tetapi mereka melompat gembira jika ada orang kaya datang membawa berguni guni duit kedalam rumah mereka tanpa rasa risau. bagi papa, mereka ini kuman diseberang laut nampak tetapi gajah didepan mata buat donno. Kenapa? ini kerana umat islam di negara malaysia sekarang sedang sebok menyebarkan cerita mengenai orang orang di palesti yang ditindas oleh yahudi. Namun, mereka terlupa orang di tanah kampung baru bandar kuala lumpur sedang ditipu hidup2 tanah mereka yang katanya akan dimajukan. Mereka tak kisah pon melihat kehidupan orang2 yang susah yang mana dikejar along, dikejar JAIS, yang tidak dapat zakat akibat terlalu banyak kerenah birokrasi. Sedangkan yang buat itu adala orang islam sendiri. Berapa banyak pula orang islam yang kaut keuntungan, makan komisen, dan ada beberapa orang besar di ketika ini, tidak perlu bekerja banyak, namun baju disalut emas kuning, membeli kereta kereta mahal boleh minta tanah rakyat sesuka hati. Dan mereka ialah orang islam.

Wahai Anak yang aku sayang
Papa tidak akan mengajarmu bersikap racist, ataupun agamist, papa hanya mahu kau membentuk peribadi diri. Jika kau sayangkan agama kau, bukannya kau menutup pintu kehidupan agama lain, tetapi kau pahatlah islam sebaiknya di hati kau. Kerana orang sekarang menganggap orang Nasrani boleh buat magik, dengan BIBLE android, makan di gereja, orang islam akan terus jadi murtad. Kau tahu tak anak, papa juga menggunakan quote2 dari tokoh komunis dan yahudi, mahupun nasrani, namun tidak pernah terlintas pon untuk menukar agama. Orang islam zaman ini sangat pelik, mereka percaya agama islam benar disisi tuhan, tetapi kelakuan mereka ibarat mengiktiraf agama lain pula yang seperti ada mukjizat dengan mudah boleh membuat orang islam menukar agama. Pada papa, mantapnya agama bukan kerana ada pahlawan perang, tetapi kerana mempunyai ciri baik dan murni yang diketengahkan dalam kehidupan. jangalah kau berkasar terhadap yang bukan islam, mereka adalah saudara kau, jika kau percaya tuhan Allah menciptakan manusia, maka wajib juga kau untuk menyayangi orang bukan islam sejujurnya.

Duhai Anak
Ketika zaman ini, umat sedang dikepala banakan, mereka sangat mudah percaya dengan kata kata orang yang balik dari haji, mereka sangat mudah terikut dengan membuta tuli. Sedangkan Allah sudah mengurniakan akal untuk berfikir, dan beberapa kali ditanya didalam kitab 'Tidakkah kamu dari golongan yang berfikir?'

Anak, selagi mana seseorang itu baik, maka lindungi dan dampingilah dia tidak kira bangsa yahudi mahupun nasrani, papa tahu kau adalah anak yang akan jadi pendita. Papa dizaman agama sedang dijual beli untuk meraih sokongan dan kepercayaan, sentimen digunakan untuk memecahbelah.Dan lebih menyedihkan, umat islam sangat suka libatkan islam dengan kes tudung dan free hari, kes zina dan sex, kes orang tak sembahyang, tanpa mereka terfikir sedikit pon apakah hak orang susah didalam sesebuah negara. Sedangkan agama sangat menitik beratkan kebajikan dan hubungan sosial dalam sesebuah masyarakat.


Anak, sedang orang islam sendiri sedang terkial mencari apakah tanda kebagusan islam, namun orang islam lebih sibuk berhimpun dalam isu akidah, sedangkan lebih baik mereka join cuepacs dan berjuang untuk meningkatkan had gaji kepada lebih tinggi.


With regards
Ahmad Shazwan 
AnakMudadiary

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...