i serve nuff nang

Friday, September 16, 2011

Merdeka atau Mati? (Part 1)


Merdeka Merdeka Merdeka?!!.waits are we really did? dengan pemikiran yang menyokong dasar pecah dan perintah yang tinggi dalam kapala otak malaysian, are we really that merdeka? Jasad yang hidup adalah jasad yang berfikir, jasad yang bebas berkata tanpa takut dan menyebelahi mana2 pihak, bila jasad ini dipaksa berfikir mengikut sistem @ KBSM (kemahiran berfikir semakin moron) ini bermakna mereka lebih baik mati sebab tak mampu berfikir secara sendiri.!

Lalu melabonlah profesor kongkang mengenai merdeka, ada yang cakap tanah ini tak pernah dijajah, ada yang cakap komunis jahat, tengok filem melayu pon tahu, semua hanya borak mengenai kononya komunis berlaku kejam dan lahanat, cerita pasal british dah rampas harta emas dan sumber galian kat tanah malaysia tak nak cerita? hah.
The best movie to be throol? tengoklah cerita bukuit kepuing arahan jin samsudin, perang itu berlaku ketika 1950, at the end dinaikkan bendera malaysia? jalur gemilang?? kah kah kah, ini sangat mengthroll dan membodohkan penonton, anyway, gua masih tunggu janji jins samsudin nak buat cerita pasal pasir salak, dah banyak duit rembat sane sini, now, wheres that movies goes?

Sejarah? nak guna buku KBSM ke? kahkahkah
Anyway, bagi gua, walaupun gua bukan penyokong pas yang die hard dan cepat melatah, kenyataan mat sabu memang paling jujur dan ikhlas, ditengah orang tahu melayu ni cukup pantang dimainkan sejarah dia, mat sabu pulak boleh cerita lain mengenai komunis, waktu ketika melayu anggap komunis nie dajal penghapus islam dan melayu, mat sabu bercerita dari sisi lain dari buku KBSM tuh, well done abg mat, sesungguhnya tiada lebih hebat apabila melihat orang yang sensitif nie dithroll.

Lets get serius la pasal merdeka, 16 september nie tarikh penubuhan malaysia dengan masuk sabah dan sarawak. Anyway, lihatkan keaadaan sabah dan sarawak nie, gua rasa tarikh 16 september tu jugak tarikh sarawak dan sabah dihantui malapetaka. Tengok aja 2 negeri yang hasil bumi melimpah ruah, at last dapat kat semenanjung yang maju wat the fish, orang kat sana pulak masih hidup dalam keadaan himpit dan sempit, anyway, gua respect orang sabah dsarawak, diorang hidup dalam kepelbagaian agama, dan bangsa, tapi hormat dan pergaulan mereka tak pernah terbatas, diorang boleh enjoy up together tanpa rasa sangsi.


Merdeka ekonomi? politik? pemikiran? haha. gua ada pernah baca pasal artikel pasal demokrasi itu sebenarnya adalah suatu bidaaah dalam islam? wal kuntul al musfir ini berkata mengenai demokrasi yang bidaah now dia sebuk2 nak melaungkan merdeka, dia lupa kot merdeka juga adalah ssatu bentuk pendemokrasian jiwa dan akal. demokrasi ekonomi dan demokrasi berfikir.  Merdeka bukan hanya kesah penjajah tinggalkan tanah air, merdeka jugak satu proses pembersihan pemikiran penjajah dari sebuah tanah air. 


Kepada merdeka chicks dan merdeka glams yang super poyo, yang suka pembentukan negara malaysia, ingat even kita tak dijajah secara fizikal, kita masih dijajah dari segi ekonomi. Ini penjajahan zaman moden yang bermula sejak 1957, penjajahan yang membuatkan kita menjadi hamba ekonomi kepada negara lain. Macam Malaysia dan Amerika, hubungan tuan dan hamba, bila tuan amerika jatuh, hamba malaysia juga akan terkesan. Kebergantungan yang sebuk disebut FDI FDI itu hanya labongan poyo konon menaikkan ekonomi negara. FDI FDI yang wa de fak ni bentuk penjajahan yang di alu alukan oleh pemimpin sesebuah negara yang sper poyo kata lambang kekuatan ekonomi. Dengan mealukan FDI, secara terus kita juga akan bergantung terhadap negara tersebut. Now you got me? jangan merdeka jerit gembira sebab cuti je, enouh for being dumb.


16 SEPTEMBER HARI INI

hari ini ialah hari malapetaka untuk sabah dan sarawak
hari ini bumi sabah dan sarawak memjadi tanah jajahan semenanjung


15 mei ialah nakba untuk warga palestin
31 ogos ialah malapateka untuk warha tanah melayu
16 seprtember ialah malapetaka untuk sabah dan sarawakJangan jadi malas berfikir, orang paling lembap dalam sejarah akan cakap ' british tinggalkan tanah melayu sebab takut dengan orang melayu', wat de heck, dengan tinggalkan tengok apa kesan, dasar pecah dan perintah? pemikiran parody yang ditinggalkan? dengan mewujudkan sistem bandar dan kampung, nie sume kesan yang ditinggal. Perjuangan mahat magandi dan tunku adalah 2 perjuangan berbeza, Gandhi berjuang dengan berdemo, tahan lapar, sangat different level dia. Not worth to be compare of. Sebab tu india dapat kekalkan lagi kebudayaan dia sampai sekarang.


Sedarlah, lagu negaraku pon lagu cilok mamula moon, bendera malaysia? sekali gua tengok macam bendera U.S.A.  Dua tengah dengar radio IKIM sekarang nie, ada jugak orang melabon pasal komunis yang memcahbelahkan negara. Gua nak tergelak, orang nie mesti hanya baca buku KBSM saja niih, mesti tak tengok lagi Video '10 tahun sebelum merdeka'. Dia tak melabon pos pasal orang british belanda dan portugis yang dah cilok harta kekayaan tanah melayu nie, wadefak?Lalu melabonlah juga mengenai simbolik bendera malaysia kaler istu lambang islam lambang sultan, kah kah kah, warna merah tu bukan lambang warna lady in rose ke macam die hard fan anti free mason cakap pasal bendera u.s.a?


Penjajahan moden ni banyak, apabila kau diminta akur dengan pemikir golongan yang konon profesional ada tauliah, doktor dan ijazah bagai.. Itu sangat poyo, apabila profesor zainal kling cakap malaysia tak pernah dijajah, mana pulak suara suara yang kritik abg mat tu? kalau malaysia tak dijajah, pa tunku buat kat stadium merdeka? laung madey ka? madey ka? madey ka?  mana pejuang melayu yang hebat, mana adik anak tunku yang konon poyo tak bagi abgnya/ bapanya dicaci? termakan cakap sebab Zainal Kling tu prof? Anyway, semua poyo, mentang mentang keturunan al sultanun al sultinun, perdana menterinan menterinun, semua ada gelaran dato' dan kaya.


Sedarlah, diri aku dan kau sedang dijajah orang kaya, orang berpengaruh, diri kita sedang dijajah politikus yang bajet tuhan konon menjaga rakyat. Melabon merdeka konon tanpa faham merdeka amat pelik. Ibarat penyokong man.u yang sokong man.u sebab kuat aja, tanpa tahu man.u dulu pernah jadi team tercorot. Diri kita sedang dijajah dan dipergukan sikaya yang mencipta dan menyuruh orang miskin supaya bersyukur tapi songlap duit mereka. Sedarlah, kita masih lagi hamba ekonomi, sedarlah kita masih hidup dalam satu sempadan negara yang konon tanda  tanah air kita, yang konon dan poyo ada tentera nak jaga. Lalu sikaya melabon cakap nak guna duit untuk beli senjata itu ini konon nak pertahan negara. Sedarlah kita sedang dijajah oleh orang yang gunakan agama dan bangsa kita sendiri, kita sedang dijajah dengan idear 'pemerintah', 'idola', 'pemimpin', 'pengikut', 'profesor' yang poyo poyo meminta kita berfikir seperti mereka.Kita hidup dalam suatu sistem kolonial yang mengkononkan kerajaan itu adalah suatu bentuk tuhan yang perlu diikuti dan dihormati. Kita sedang diajar 'rakyat perlu ikut kerajaan' sedangkan kerajaan yang lemah itu lebih baik untuk rakyat. Kerajaan yang minta permision rakyat nak bina jambatan dan bangunan, yang mintak izin pada tuhan alam untuk menebang hutan. Negara freemason kafir macam sweden canada pon nak buat benda akan bentangkan pada rakyat dia dulu, tak kira projek besar atau kecik.


P/s : Sedarlah, diri aku dan kau sedang dijajah orang kaya, orang berpengaruh, diri kita sedang dijajah politikus yang bajet tuhan konon menjaga rakyat.

Sekian
AnakMudaDiary @ p.M.A.C

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...