i serve nuff nang

Thursday, November 29, 2012

Mengenai Kehidupan

24 tahun bukanlah satu jangka masa pendek untuk dikirakan. Diri yang bagaikan musaffir mungkin sudah boleh membilang untuk hari hari terakhir. Sebelum itu, telah kau capai apa yang kau mahu dalam kehidupan, atau kau pernah atau tak memahami maksud kehidupan tu sendiri? adakah sekadar bersejadah malam kesiang semata mata? atau ia lebih besar dari itu? Asas nya, kehidupan adalah Politik, Ekonomi dan Sosial.

-Ahmad Chin, 2012-

Selesai sesi pencarian kerja yang pertama aku. Sesi yang berlalu selama 5 jam lebih kurang tu sebenarnya sedikit sebanyak mengajar aku pertamanya mengenai Karma. Sebelum ini yang aku duk sebuk menentang penyenaraian felda global Venture dalam Listing Bursa, company tu jugak yang memanggil aku untuk ke sesi intervew yang pertama. Yang aku risaukan company yang akan melesapkan aset2 peneroka Felda ini. Nak memberi aku percubaan untuk mendapatkan masa depan lebih baik,dari segi wang atau pun pengalaman. Kau umat yang duduk dalam dunia kapitalis, masalah yang harus dipikirkan adalah duit yang datang dari pekerjaan kita. Manusia spesis homosapiens yang bergerak satu ke satu tempat lain untuk tarah hutan demi kehidupan yang lebih postif. Kalau di zaman batu dulu, manusia akan berpuak berpindah randah. Zaman ekonomi hari ini, kita berlumba menonjolkan pengetahuan, membunuh puak lain dengan menampilkan ciri kita yang lebih baik sehingga wujud budaya bodek membodek. Yaa, ini semua mengenai duit untuk teruskan kehidupan. Kalau lah tanya aku apa yang paling murtad, ia adalah duit. Hidup sekarang, kau mahu beribadah juga perlukan duit, nak kahwen kena lalu proses berduit, nak beli kereta, rumah, beras and so on. Beli (Duit)

Justeru, adalah agama aku selalu letakkan disampingnya untuk mengawal haloba. Itu yang terbaik aku boleh cadangkan.

Politik bukannya sesimple politik Anwar Ibrahim dan Najib Razak. Atau politik Islam bak kata Nik Aziz. Tapi kau kena sedar, hidup kau adalah sentiasa berpolitik. Dari mula belajar hingga peringkat bekerja. Kau akan berpolitik untuk mendapat markah tinggi dengan duduk depan di meja kelas. Kau akan berpolitik dalam mencari geng2 sekepala dan alasan untuk membenci pihak yang tak sekutu kau. Politik kau untuk pikat boss kasi naik gaji, even kau tau kau tak seproduktif mana dalam company tu. Tapi kau rasa kau layak dapat lebih atas kelayakan yang kau ada. itu politik. Lama aku renung, aku rasa politik ni bukan lagi satu dosa. Balik kepada asas manusia, sememangnya hidup berpuak, dicipta berlainan, dan alami masalah keagamaan dan perkauman. Untuk terus maju dan hidup dengan baik dalam kapitalism, kau wajib untuk berpolitik. Wajib kau sampaikan janji janji yang kau belum tentu dapat tepati, wajib kau taburkan kata kata indah nak pikat satu hati. 

Efek dari politik individu, kau akan bawa kepada kesan sosial. Kat sinilah bagi politik kehidupan tu dah kau canang dengan baik atau tak. Apa perasaan kau lihat bangsa lain yang sangat lain dari kau dari segi warna kulit dan iris mata? Apa perasaan kau bila melihat ada bangsa yang menangguk menjual maruah ditepi jalan?. Apa perasaan kau apabila jiran sebelah rumah bakar colok hingga timbul bau yang kurang menyenangkan.?Atau dapat tak kau gerakkan masyarakat secara bersama untuk jalani kehidupan yang sama dengan kau? Atau kau sekadar freeloader menjadi ketua agama pada masa sama beparti bersama keluarga, instead rakyat kau masih ramai fikir pasal mahu murtad kerana tiada duit?

The main point thing dalam kehidupan adalah ekonomi. Hari ini dari segala pasir, beras, ubi, itu semua perlukan duit, Kau nak bercucuk tanam sendiri jugak kau perlukan sekangkang tanah dan duit, dan perlu register di pejabat tanah. Dan paling gila adalah ada badan boleh meluluskan kau kahwen atau tak. Nak lulus, kena bayar yuran kursus lagi. Mampu tak kita hidup untuk tidak mematuhi sistem kewangan yang menjurus kepada beban hutang sekarang? Apape yang kau nak buat kau perlukan duit. Unless, kehidupan kau bak bidadari bidadara yang lahir bersama sama emas dicelah ketiak. Itu pun kalau kau untung.
 Seperti kau akan berpindah kerja dari satu tempat ke tempat lain, adakah tu kehidupan yang kau cari, better life. Okay kau boleh guna hujah, dulu Zaman Nabi orang kaya lagi untung sebab dapat buat amal lebih banyak dengan harta dia. Tapi dalam sistem ekonomi kita yang tanah dah direzab dan berdaftar, kau rasa boleh pakai lagi? Duit gaji kau, hutang kau semua ditentukan orang lain. Gagalnya kau menentu kewangan sendiri. Gagal lagi kau nak atur kehidupan ini.


Sekian
AnakMudaDiary


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...