i serve nuff nang

Saturday, June 25, 2011

Memahami PolitikalEconomitas

Assalamualaikum

Okay, nie post pertama saya selepas memulakan alam buruh di sebuah audit firm. Yap, bekerja sememangnyacabaran yang maha lain dari bila saya tengah belajar, bila bekerja, saya boleh lihat, ada beberapa company berstatus perbadanan dan syarikat milik ahli politik yang kian bankrap dan ingin ditutup. Audit report yang dilihat menunjukkan data, adayang berhutang dengan wang rakyat @ KWSP, kemudian KWSP pula memberi surat tiada sebarang tuntuan berkaitan syarikat ahli politik tersebut. Hah, amount up to 19000 and above, for some orang kaya, they will said, ' pergi mamposlah amount kecik je, untuk orang miskin macam aku nieaku akan anggap defak KWSP boleh buat tak tau dengan amount nie??

Ini tulisan bila saya mula membaca mengenai political ekonomi, bila saya memahami kenapa pas takkan maju kehadapan sekiranya hanya melaungkan islam, mengharamkan itu ini, tanpa bercerita mengenai ekonomi dan lagenda keburukan rasuah dan penyelewengan. Bila saya faham negara kebajikan juga adalah mengenai ekonomi, bukan ekonomi orang islam, tapi ekonomi rakyat

Jom pergi kepada point saya, politikal ekonomi, yap, teori yang saya baru realiza akan kebenarannya. Teori nie makin hebat bila Mat sabu diangkat jadi timbalan presiden PAS, makin hebat bila ulamak dan mufti tau diorang bercakap untuk dapat duit @ tak hilang jawatan.

Tak kira sama ada UMNO, PAS,PKR,MCA,MIC,DAP,SUPP, SAP, or any puki that i left, semua nya menuju ke arah satu, iaitu perebutan tampuk pemerintahan. Dan seorang pemerintah ganjaran terbesar dia buan dia boleh arahkan tentera g berperang atau bagi amaran rakyat jangan sertai perhimpunan bersih, tapi menguasai punca ekonomi. Galian gas, petrolem, air elektrik, tnb tm petronas, syabas bank, dan macam2 institusi lagi. Itu lah punca utama, sebab bila jadi pemerintah, aku percaya, kalau anda dapat penuhi permintaan rakyat, anda takkan dipertikai anda ni islam atau melayu lagi. Sebab anda dah ada pemimpin yng penuhi keperluan dunia anda.

Cuba hantar mahathir atau rosmah jadi perdana menteri kat negarayang koring kontang, saya yakin mereka pasti takkan bersetuju dengan mudah, sebab tanpa resources ekonomi, perjalan pentadbiran akan jadi bebal sebab tak penuhi keperluan manusia. Takkan diorang jaga atau tolong negara takda potensi ekonomi sebab susah nak agihkan kewangan, nak ikut cakap RonaldKeagen untuk penswastaaan pon susah. So bersyukur lah mereka menjadi orang besarkat Malaysia dengan macam macam sumber duit ada, sila tanya mahathir apakah dia dah bantu anaknya hari dia jadi perdana menteri, tanya najib dia da bg dana berapa kat CIMB untuk bangun balik, tanya pasalTRICUBES yang pemegang sahamnya adalah CIMbgroups? Fine, mahathir maybe anda boleh cakap dia dah bertaubat sebab banyak melabon pasal islam sejak Pas mula tukar slogan kepada negara kebajikan.

Economy memg about money. Semuanya sebab duit. Mahathir takkan menswstakan TNB dengan niat ' hanya kerana Allah Taala', rosmah dan najib tak pergi khazakhstan cakap persidangan WIEF yang mana penaja WIEF nie sume syarikat dari Malaysia, dan thats so fuck up bila dikatan 'kebetulan tarikh persidangan WIEF dan hari melamar orang kazakhstan jatuh pada hari yang sama. Raja Petra selalu cakap'Faith is the exeption for the absent of evidence.Dengan kata lain, manusia terlalu percaya sangat pada takdir dan kebetulan samapai malas berfikir akan logik akal dan gunakan fikrah dia.

Menyedari saya juga hidup dalam ekonomi kapitalis amat penting. Memahami yang setiap perkara yang dicanang adalah demi duit dan keperluan amat penting. Start enjin nak pergi kerja dengan niat hanya kerana Allah Taala, then showoff, kenapa? sebab nak nampak mulia, paling good pon start ejin kereta pergi kerja anda kata demi duit dan ekonomi, demi anda dapat berkahwin dengan couple anda,demi dapat tempat kat tempat anda praktikal tu.

Memahami ekonomi kapitalis tak susah. KPI dia adalah memaksimumkan keuntungan, cerita keuntungan untuk siapa selepas pemegang saham cerita kedua, janji buat keuntungan dulu untuk mendapat tempat. Kalau untung untuk rakyat, pasti SYabas and syarikat air Melaka tak naikkan tarif air sesuka hati. Sedangkan keperluan asas nie sepatutnya diberi secara dan berkadar rendah kepada pengguna kerana tanpa air anda tak boleh amik air sembahyang, anda tak leh minum dan makan, anda tak boleh nak mandi wajib lagi.

Sistem yang berpaksi keuntungan bukan pada zaman ini, tapi dari zaman kesultanan lagi. Yang mana sultan sultan ini menganggap tanah tanah di semenanjung nie adalah milik mereka dan membelakangkan rakyat. Sultan tetap ada petugas yang kene memungut cukai dari tanah yang rakyat diami,dan budaya nie masih wujud hingga kini yang mana orang melayu masih menyanjung pemimpin yang merembat harta disana sini,pemimpin yang kata tanah air dan elektrik adalah hak milik kerajaan.Sistem cukai bukan diperkenalkan barat, tapi sejak sebelum jwwbirch kutip cukai kat orang pasir salak lagi,even orangbarat kutip cukai time tu, yang keluarkan duitnya tetap orang melayu waktu tu yang rata2 takda punca ekonomiyang stabil.So, tak da bezalah pemungut cukai Melayu dan orang barat, dengan melabon mereka adalah khilafah yang telah dilantik, maka rakyat pon patuh dan akur. Macam tanah kat kampung baru, yang terletak di tengah bandar sebelah KLCC, nak dimajukan, itu adalah lubuk duit, lubuk lebih bagus dari lubuk dinar dan emas, siapa dapat tanah tu, dia pasti pesaing baru dalam ekonomi Selangor.

Ac Mizal juga takkan joint UMno dan melaungkan semangat melayu kalau dia tak tau UMNO kawal segala perkara berkaitan ekonomi. DIa tau placing untuk market gelang dia akan lebih besar, dia boleh dapat tender kedai dengan senang, orang akan berhenti bercakap pasal gelaran dia yang betul ke tak sebab dia dah join UMNO.Surat khabar takkan bercerita lagi pasal gelaran Dato'dan gelangnya yang dibeli dengan nilai 7 ringgit malaysia kat AmerikaSyarikat.

So, harap saya dapt membuat intrepetasi yang betul mengenai ekonomi. Perebutan tampuk perintah adalah perebutan anda mengawal Ceo company dan tanah yang ada, mengawal punca ekonomi yang terbentang luas. Soalnya, apabila si politikus mengawal, adakah mereka akan menggunakan hasil itu untuk rakyat keseluruhannya atau kroni kroni mereka sahaja. Adakah mereka akan mengkaya kan Syed Mokhtar,VincentTan atau ananda Krishnan sahaja, atau memberi peluang kepada rakyat marhein untuk mengecapi kesenangan. Sebab itu Anwar Ibrahim bercerita mengenai Dasar Ekonomi, dia tidak peduli mengenai Altantuya dan Noh omar yang pernah ditahan pencegah maksiat. Dia tak peduli isteri najib jika slim macam ziana zain, tapi dia bercerita mengenai Rasuah, kroni, dan penyelewengan which is about ekonomi. Bukan seluar dalam orang lain dituduh dengan pecita air mani.

Macam Menteri pertahanan melabon marah kat Singapore bila pesawat dia lintas ruang udara malaysia, tapi Zahid Mahidi saya sumpah takkan berani melabon pasal tanah tudm sungai besi yang dimeterai dengan syarikat korporat dari singapore.

Contoh jelas? Ibrahim Ali suka melabon pasal cina itu ini dan ini tanah melayu, tapi dia tak pernah mengutuk lebai vincent tan yang kuasai 10% ekonomi Malaysia melalui berjaya holding and Genting, saya bersumpah dia takkan cakap, kerana Vincent TAn ada punca ekonomi yang besar kat Malaysia, dengan punca ekonomi besar, orang orang kaya ni mampu mengawal dan mengarah politikus. Orang kaya berduit nie kalau dia tarik balik bantuan pada politikus, sure politikus nie takkan ada nilai apape lagi sebab kehilangan punca ekonomi untuk bahagi kepada kroni atau pon kepada rakyat marhein.

P/s :Power of Politics means nothing, power of Economic give u everything
Sekian
AnakMudaDiary @P.M.A.C

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...