i serve nuff nang

Saturday, December 22, 2012

Kiamat, Melayu dan MayanPada ketika saya tengah menaip wording semua ini, saya yakin saya masih hidup. Keyakinan hidup yang menebal membuatkan bangkai seperti saya masih hidup dalam hina. Namun begitu, hina saya membuatkan saya amat susah untuk menghina orang lain, walaupun saya rasa ramai kita sebenarnya bangkai bertopengkan manusia. Mahu dikira ikut ugama, manusia adalah dari ciptaan tanah. Dan tanah tu mengikut sains nya adalah terbentuk selepas kehancuran sisa2 bangkai dan tumbuhan yang dipecahkan oleh ejen seperti nyamuk bangkai. Okay, Melampau

Tajuknya mudah, Melayu, Mayan dan Kiamat. Walaupun susunannya agak berbeza dengan tajuk, namun itu tak penting. Kerana kita mahu lihat isi penulisan sebenarnya bukan. 

Merujuk kepada peristiwa 2012 dan kalender Puak Maya. Ramai kita yang dengan selamba gelakkan orang maya apabila Apokalips yang menggegarkan eluruh dunia tak menjadi. Ada yang kata bodh bangang dan bahalol tanpa sebarang pengetahuan sejarah pun mengenai kelander maya. Sebelum pergi lebih jauh, saya selalu bertanya, kenapa umat kita berhempas pulas gelakkan prediction yang gagal? Adakah itu bukti kebenaran agama yang kamu anuti? Membenarkan agama yang dianuti dengan menyalahkan agama lain adalah sangat lame arse. atau dengan lain kata, nampak sangat agama kamu dalam IC semata mata. Okay, macam dikatakan dalam Life Of Pi, sekiranya ugama adalah satu pilihan, maka sains adalah proses pembuktian akan sesuatu yang kamu pilih. Berbeza dengan kita, kita tak tahu jadah haram pun mengenai proses kelander maya yang dibahagikan kepada 13 penggal. Faktanya, Orang Mayan tidak pernah bercakap mengenai kehancuran dunia, kepupusan spesis manusia, ia hanya berakhir kalendar 13 penggal mereka, dan tiada siapa yang masih dapat buktikan sahih apa yang dijangkakan oleh kaum mayan.


Sorakan dari hasil kurang ambil tahu menyebabkan saya menulis perkara ini. Kita bersorak tanpa kita ambil tahu kenapa dan kenapa. Bahkan kita tak tahu pon asal dari mana orang Maya ini sebenarnya. Dari amareka ke tanah melayu sendiri. Walhal mereka sebenarnya dari georgia. Dan jangan pelik, orang islam pun pernah mengatakan akan datang bunyi kuat pada 15 ramadhan 2012 yang jatuh pada hari jumaat hari itu, dan ironically, nothing happen. Nampak? prediction ini lagi teruk apabila dijual atas nama agama. 

Jangan lupa, kalau korang pernah hadap zaman sekolah dulu, ada prediction kehancuran dunia dan kita dimintak untuk bekal banyak2 barang2 dan diakhir surat tu, 'Minta sebarkan kepada 10 orang' dan kita akan dapat pahala kebajikan yang wadafak? Tapi korang ignore, sebab itu agama korang sendiri, dan gelakkan orang lain memang rasa lagi sedap dari gelak kat diri sendiri kan? 

Secara serius saya tak takut dunia ini akan berakhir. Saya cuma takut apabila dunia yang masih tidak berubah. Apabila hilang humanity, kemanusiaan yang hilang dari manusia sendiri. Itu lah kiamat bagi saya. Anda tak perasan suhu keliling anda yang meningkat hari ke hari? and tak perasan rumah makin banyak berkadar terus dengan orang tepi jalan makin byk? Kecurian, rompakan, pembunuhan dimana2 saja anda akan terdengar beritanya. Itu bukan tanda bumi dah sampai klimaksi nya? Bila bumi mengehemburkan balik tanah2 yang bunuh umat. Apabila angin menjadi marah diamukkannya ke arah manusia? Kamu tak anggap itu sebagai kiamat kiamat kecil ke?

Orang melayu kita hanya tahu gelak, cerca durja, apa kamu tak pernah nampak bala yang tuhan turunkan, segala isi bumi yang dimuntahkan? Segala kerosakan bumi yang manusia lakukan? Atas dasar kemanusiaan? Perpecahan, perkauman, kenegaraan, pembunuhan, penindasan, rompakan? Kamu tak nampak itu semua bahawa bongkah bumi yang besar ini akan jadi kecil2 batu?


p/s : Ada baiknya kalau berlaku banjir besar film 2012, supaya manusia ni belajar balik berpautan.

Sekian
AnakMudaDiary
21.12.12

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...